Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στo πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των στατιστικών εργασιών και δίνοντας μεγάλη έμφαση στη διαχείριση των λειτουργιών της, με βάση ένα σύστημα κανόνων διαφάνειας, αμεροληψίας και αξιοκρατικών κριτηρίων, εφαρμόζει καινοτόμες διαδικασίες για την επιλογή, κατάταξη και ανάθεση μονάδων ερευνών στους Ιδιώτες Συνεργάτες (ΙΣ), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη συλλογή στοιχείων σε δεκάδες στατιστικές έρευνες ετησίως.

Οι διαδικασίες αυτές και οι κανόνες καταγράφονται ως ακολούθως:

Δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Ιδιωτών Συνεργατών

α. Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Το μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών καταρτίζεται κάθε οκτώ (8) μήνες από την ΕΛΣΤΑΤ. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΛΣΤΑΤ, με δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Δελτίο Τύπου, δημοσίευση σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, ανακοινώσεις σε δημόσιους χώρους, καθώς και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της) καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών για τις διενεργούμενες από αυτήν στατιστικές έρευνες στην αντίστοιχη οκτάμηνη περίοδο να υποβάλουν ηλεκτρονική Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών Μαΐου - Δεκεμβρίου 2022, καλούνται να υποβάλουν αίτηση από τη 12η ώρα της Τετάρτης 23 Μαρτίου 2022 μέχρι και την 24η ώρα της Τρίτης 26 Απριλίου 2022.

β. Προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών ΕΛΣΤΑΤ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Μητρώο ΙΣ έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών, κατά προτεραιότητα ήδη κάτοχοι Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και δραστηριότητα ερευνητή ή επέκταση προϋπάρχουσας δραστηριότητας σε αυτήν του ερευνητή (ΚΑΔ: 732011 ή 732012 ή 732013 ή 732014). Η επέκταση προϋπάρχουσας δραστηριότητας σε αυτήν του ερευνητή, εφόσον δεν υπάρχει, μπορεί να γίνει πριν την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης μίσθωσης έργου.

Οι ΙΣ που θα επιλεγούν, υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 36, 39 και 41 του Ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», όπως κάθε φορά ισχύει.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

Άνεργοι που θα εγγραφούν στο μητρώο ΙΣ, εφόσον επιλεγούν να απασχοληθούν ως Ιδιώτες Συνεργάτες της ΕΛΣΤΑΤ, θα πρέπει να αναζητήσουν από τον ΟΑΕΔ της περιοχής τους, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, πληροφορίες για τα θέματα που σχετίζονται με τη διατήρηση ή όχι του καθεστώτος ανεργίας, καθώς και όποιων άλλων ωφελημάτων προκύπτουν από αυτό.

Συνταξιούχοι της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 που θα ενταχθούν στο Μητρώο ΙΣ, και δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι φορέας Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν τα προβλεπόμενα για την απασχόληση συνταξιούχων στο άρθρο αυτό, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 του Ν. 4670/2020.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ και οι υπάλληλοι Δημόσιων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου ελεγχομένων ή επιχορηγούμενων καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το Δημόσιο, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Δημόσιων Οργανισμών, με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως αυτή θα προκύπτει από το περιεχόμενο της σύμβασής τους, καθώς και όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στο στρατό.

Σε περίπτωση επιλογής του/της Ιδιώτη Συνεργάτη για να απασχοληθεί σε έρευνα/ες της ΕΛΣΤΑΤ απαγορεύεται, επίσης, η παράλληλη απασχόληση του/της σε Δημόσιες Υπηρεσίες, σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ελεγχόμενα ή επιχορηγούμενα καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το Δημόσιο, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλους Δημόσιους Οργανισμούς, με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως αυτή θα προκύπτει από το περιεχόμενο της σύμβασής τους.

γ. Έργο των Ιδιωτών Συνεργατών

Οι Ιδιώτες Συνεργάτες (ΙΣ) χρησιμοποιούνται για τη συλλογή στοιχείων στατιστικών ερευνών (δειγματοληπτικών και απογραφικών). Ειδικότερα, το έργο των ΙΣ περιλαμβάνει την έγκαιρη, πλήρη και σωστή συλλογή και συμπλήρωση στοιχείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα στοιχεία συλλέγονται, κυρίως, με προσωπικές συνεντεύξεις, στο χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, με ειδικά, κατά έρευνα, ερωτηματολόγια. Επειδή για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων απαιτούνται πολλαπλές μετακινήσεις των ΙΣ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα και απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (όπως κάθε φορά ισχύουν), οι ΙΣ πρέπει να είναι υγιείς, να έχουν καλή φυσική κατάσταση και γνώση της ελληνικής γλώσσας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις ανάγκες των ερευνών.

Στην περίπτωση που λόγοι ανωτέρας βίας (π.χ., λόγοι διασφάλισης της δημόσιας υγείας κλπ.) επιβάλλουν τον περιορισμό της φυσικής παρουσίας των ΙΣ σε ερευνώμενες μονάδες, μπορεί η συλλογή των στοιχείων ερευνών να γίνει με συνεντεύξεις, τηλεφωνικά, κατόπιν σχετικών οδηγιών της ΕΛΣΤΑΤ.

Η παροχή υπηρεσιών των ΙΣ στην ΕΛΣΤΑΤ σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ (ΦΕΚ 2390/Β΄/2012), καθώς και την υπ’ αριθ. 2088/08.02.2022 βεβαίωση του ΑΣΕΠ.

δ. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση Ιδιωτών Συνεργατών

Οι αιτήσεις, για την εγγραφή στο νέο Μητρώο ΙΣ, υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.statistics.gr, στην κεντρική σελίδα του Portal, θεματική ενότητα ΕΛΣΤΑΤ, ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες (ΙΣ)» και είναι ταυτόχρονα και Υπεύθυνες Δηλώσεις για όσα δηλώνονται από τους υποψήφιους. Για απευθείας πρόσβαση, η διεύθυνση URL είναι:

https://circa.statistics.gr/pls/htmldb/f?p=19622022:5558

Οι ΙΣ που είχαν εγγραφεί σε προηγούμενα Μητρώα ΙΣ, πρέπει να υποβάλουν νέα Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση εγγραφής.

Για τους ενδιαφερόμενους που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης στην Κεντρική Υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ (Δ/νση Διοίκησης/Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, Δ/νση Στατιστικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων/Τμήμα Βιβλιοθήκης και Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστοχώρου), καθώς και στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες Στατιστικής (ΠΥΣ).

Οι υποψήφιοι ΙΣ έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης (πριν την υποβολή) της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης που υποβάλλουν και η ολοκλήρωση της έγκυρης και επιτυχούς υποβολής της βεβαιώνεται με την έκδοση ατομικού, για κάθε υποψήφιο/α ΙΣ, κωδικού αριθμού έγκυρης υποβολής, ο οποίος αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει υποχρεωτικά δηλώσει κάθε ΙΣ στην Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωσή του/της. Αυτός ο ατομικός κωδικός είναι απαραίτητος σε κάθε υποψήφιο/α για να δει τους πίνακες κατάταξης που θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων.

ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΑ ή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ.

ΠΡΟΣΟXH: Οι Δήμοι στην περιοχή των οποίων ο/η ΙΣ δηλώνει στην αίτησή του/της, την προτίμησή του/της για να λάβει μέρος σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να περιλαμβάνονται στην Περιφερειακή Ενότητα του τόπου διαμονής του/της, με εξαίρεση τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο/η ΙΣ θα αποκλείεται από τη συμμετοχή του/της στις έρευνες του ισχύοντος μητρώου. Είναι δυνατό να ζητηθεί από τους κατά περίπτωση υπεύθυνους των ερευνών αποδεικτικό εντοπιότητας του/της ΙΣ (π.χ., λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ) στην περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες ψευδούς δηλώσεως τόπου διαμονής του/της υποψήφιου/ας.

ε. Δήλωση ανακριβών στοιχείων

Δήλωση ανακριβών ή αναληθών στοιχείων στην αίτηση του/της υποψήφιου/ας ΙΣ έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το νέο Μητρώο ΙΣ.

στ. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται

Η ολοκλήρωση της εγγραφής στο Μητρώο ΙΣ γίνεται με την έγκαιρη υποβολή όλων των απαιτούμενων έγκυρων δικαιολογητικών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαθέτουν, και όταν τους ζητηθεί να υποβάλουν, αποκλειστικά εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία ειδοποίησης για ανάθεση εργασίας, επί ποινή αποκλεισμού τους από το νέο Μητρώο ΙΣ, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1) Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο της σελίδας του διαβατηρίου, όπου αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου.

2) Βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ΔΟΥ που ανήκουν.

3) Αντίγραφο Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

4) Φωτοαντίγραφο σελίδας βιβλιαρίου ή καρτέλας Τραπέζης, στην οποία να φαίνεται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η είναι ο/η πρώτος/η δικαιούχος του λογαριασμού καθώς και ο αριθμός ΙΒΑΝ.

5) Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Επίσης, πρέπει να διαθέτουν και να υποβάλουν, εφόσον τους ζητηθεί, όσα από τα ακόλουθα δικαιολογητικά έχουν επικαλεστεί με την αίτησή τους:

6) Αντίγραφο του ανώτερου αποκτηθέντα τίτλου σπουδών (για τίτλους Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αποκτηθέντες σε άλλη Χώρα, απαιτείται πράξη αναγνώρισης από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ και νυν ΔΟΑΤΑΠ ή το ΙΤΕ ή το ΑΤΕΕΝ, αντίστοιχα). Οι τίτλοι σπουδών Τμημάτων ΑΕΙ που διαρκούν κατ’ ελάχιστο δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (υποχρεωτικά εξάμηνα για τη λήψη πτυχίου ή διπλώματος σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών) θεωρούνται μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) εφόσον ο/η ενδιαφερόμενος/η προσκομίσει την προβλεπόμενη στην παρ. 2 του άρθρου 46 του Ν. 4485/2017 σχετική διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

7) Βεβαίωση σπουδών (για φοιτητές/τριες).

8) Στην περίπτωση που διαθέτουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Βεβαίωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου επιτηδευματία ως ερευνητή ή επέκτασης άλλης προϋπάρχουσας δραστηριότητας σε αυτήν του ερευνητή.

9) Στην περίπτωση που δεν διαθέτουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986: (α) ότι δεν υπόκεινται στις διατάξεις του Ν.4308/2014 σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 39 του ιδίου Νόμου και (β) ότι γνωρίζουν πως το συνολικό ετήσιο ποσό που μπορούν να λάβουν (όπως προβλέπεται από το παραπάνω άρθρο), είτε από την ΕΛΣΤΑΤ είτε από αλλού, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ από παροχή υπηρεσιών ή πώληση προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι οι ΙΣ που θα αμειφθούν με Τίτλο Κτήσης, υποχρεούνται να απογραφούν στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του «Αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών-Τίτλος Κτήσης». Η απογραφή διενεργείται από το Τμήμα Μητρώου των Περιφερειακών και Τοπικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου, πριν την έκδοση του παραστατικού παρεχόμενων υπηρεσιών (Τίτλος Κτήσης).

Για την απογραφή απαιτείται η υποβολή αντιγράφου της Σύμβασης και η διαδικασία διενεργείται άπαξ.

10) Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, τουλάχιστον επιπέδου Β1 (Ν.2413/1996, άρθρο 10, παρ. 1, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Π.Δ. 21/2014, ΦΕΚ 31/Α΄ για υποψήφιους που δηλώνουν ότι δεν κατέχουν τίτλο σπουδών (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) από την Ελλάδα.

11) Τη σχετική βεβαίωση που να επιβεβαιώνει τη δηλωθείσα, από τον/την ΙΣ, εμπειρία σε έρευνες εκτός ΕΛΣΤΑΤ, για όσα έτη έχει αυτή δηλωθεί.

Προσοχή:

Η εμπειρία σε στατιστικές έρευνες άλλου Φορέα μπορεί να δηλωθεί μόνο όταν οι έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν οι υποψήφιοι ΙΣ, διενεργήθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις ή τηλεφωνικά στα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τη συλλογή στοιχείων.

Κατά συνέπεια, στο μέρος αυτό της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης δεν πρέπει να δηλώνονται ως εμπειρία τυχόν άλλες εργασίες σε άλλους Φορείς, οι οποίες δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις (όπως: εισαγωγή και επεξεργασία δεδομένων, ερευνητικές μελέτες που γίνονται βάσει διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων κ.λπ).

· Στα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν οι ΙΣ θα πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια το είδος των ερευνών που διενεργήθηκαν από άλλους φορείς και στις οποίες συμμετείχαν οι ΙΣ, καθώς και το έτος ή τα έτη διενέργειάς τους. Σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά αυτά δεν επιβεβαιωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, θα θεωρηθούν ανακριβή και ο/η ΙΣ θα αποκλειστεί από τις έρευνες του τρέχοντος μητρώου, ενώ, παράλληλα, θα κληθεί να παραδώσει τα ερωτηματολόγια των μονάδων που τυχόν του/της έχουν ανατεθεί μέχρι εκείνη την στιγμή.

Επισημαίνεται ότι η εμπειρία σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ (για όσους έχουν λάβει μέρος σε προηγούμενα Μητρώα) εμφανίζεται αυτόματα κατά τη συμπλήρωση της αίτησης όταν οι υποψήφιοι ΙΣ αναγράψουν τον ΑΦΜ τους στο αντίστοιχο πεδίο και πατήσουν enter και ελέγχεται από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών με βάση τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνεργασία με τον τεχνικό υπεύθυνο της Δ/νσης Πληροφορικής.

Κατά συνέπεια, έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ που τυχόν θα αναγράφονται από τους υποψήφιους στο μέρος των ερευνών άλλου Φορέα ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ως εμπειρία άλλου Φορέα εκτός ΕΛΣΤΑΤ και οι υποψήφιοι θα τίθενται εκτός του τρέχοντος μητρώου λόγω αναληθούς δήλωσης.

· Η εμπειρία από μηνιαίες και τριμηνιαίες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκαν μέσα σε ένα έτος, προσμετράται μία φορά, δηλαδή στο έτος που διενεργήθηκαν οι έρευνες.

· Η εμπειρία από ετήσιες έρευνες των οποίων οι εργασίες για την ολοκλήρωσή τους συνεχίστηκαν και το επόμενο έτος, προσμετράται μία φορά, δηλαδή στο έτος έναρξης της διενέργειάς τους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ερευνών, μετά την επιλογή των ΙΣ, ενημερώνονται από την εφαρμογή, μέσω ειδικού συνδέσμου, για τα δικαιολογητικά που πρέπει να ζητηθούν από κάθε ΙΣ, π.χ., τίτλος σπουδών, πιστοποιητικό ελληνομάθειας, αναγνώριση τίτλου σπουδών εξωτερικού (ΔΙΚΑΤΣΑ – ΔΟΑΤΑΠ, ΙΤΕ, ΑΤΕΕΝ) κ.λπ, σύμφωνα με την υποβληθείσα Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του/της κάθε ΙΣ.

Επίσης, ενημερώνουν τους ΙΣ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή τηλεφωνικά, για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν, το χρόνο και τόπο που θα διενεργηθεί σχετικό σεμινάριο, όπου και θα γίνει η παράδοση και ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα υποβάλλονται από τους υποψήφιους ΙΣ αυτοπροσώπως. Για τους ΙΣ που θα απασχοληθούν στην Αττική, τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν, όταν τους ζητηθούν, στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο Τμήμα της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ που είναι αρμόδιο για τη διενέργεια της έρευνας για την οποία έχουν επιλεγεί.

Για τους ΙΣ που θα απασχοληθούν σε Περιφερειακές Ενότητες εκτός Αττικής, τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν, όταν τους ζητηθούν, στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Στατιστικής (ΠΥΣ).

Στη συνέχεια, μετά από τον πρώτο έλεγχο και αξιολόγηση της ακρίβειας των δηλωθέντων από το αρμόδιο για τη διενέργεια της έρευνας Τμήμα ή ΠΥΣ της ΕΛΣΤΑΤ, τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Διοίκησης/Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών για τελικό έλεγχο.

Οι ΙΣ, για να έχουν δικαίωμα παραλαβής του υλικού της έρευνας, πρέπει προηγουμένως να έχουν παραδώσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά την εκπαίδευση στην πρώτη έρευνα που θα επιλεγούν, τα οποία ελέγχονται προκαταρκτικά για την ορθότητα και πληρότητά τους από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ που τα παραλαμβάνουν.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών, ο Προϊστάμενος του αρμόδιου για τη διενέργεια της έρευνας Τμήματος της ΚΥ της ΕΛΣΤΑΤ ή της οικείας ΠΥΣ, κατά περίπτωση, ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ υπεύθυνα και, εγγράφως (βλ. σχετικό Υπόδειγμα στο Παράρτημα) την ορθότητα και πληρότητα των σχετικών δικαιολογητικών. Σε περίπτωση που ο/η Προϊστάμενος/η του ανωτέρω Τμήματος ή ΠΥΣ υποβάλει ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ, θα υπόκειται στις νόμιμες διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Μετά τον έλεγχο και την εξακρίβωση της ορθότητας και πληρότητας των δικαιολογητικών των ΙΣ εκδίδεται η Κάρτα Ιδιώτη Συνεργάτη, η οποία υπογράφεται, για μεν τους ΙΣ που θα απασχοληθούν στην Αττική από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοίκησης ή τον/την νόμιμο/η Αναπληρωτή του, για δε τους ΙΣ που θα απασχοληθούν εκτός Αττικής από τον/την Προϊστάμενο/η της οικείας ΠΥΣ ή τον/την νόμιμο/η Αναπληρωτή του/της. Στη συνέχεια υπογράφεται σύμβαση ανάθεσης μίσθωσης έργου μεταξύ του ΙΣ και της ΕΛΣΤΑΤ σε τέσσερα (4) αντίγραφα, περίληψη της οποίας θα πρέπει να αναρτηθεί αμελλητί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Τα δικαιολογητικά των ΙΣ, η βεβαίωση ορθότητας και πληρότητάς τους που υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου για τη διενέργεια της έρευνας Τμήματος ή της οικείας ΠΥΣ, καθώς και ένα αντίγραφο της συναφθείσας σύμβασης, αποστέλλονται στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών. Ένα αντίγραφο της σύμβασης παραδίδεται στον ΙΣ, ένα συνοδεύει την κατάσταση πληρωμής και ένα παραμένει στο αρχείο του αρμόδιου για την έρευνα Τμήματος ή ΠΥΣ.

Μετά την έκδοση της Κάρτας ΙΣ, οι Προϊστάμενοι των ΠΥΣ θα πρέπει να αποστείλουν στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών τα δικαιολογητικά μαζί με φωτοτυπία της Κάρτας ΙΣ. Σε περίπτωση μη αποστολής των δικαιολογητικών αυτών, ο/η Προϊστάμενος/η του ανωτέρω Τμήματος ή ΠΥΣ θα υπόκειται στις νόμιμες διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Τα δικαιολογητικά των ΙΣ, μετά τον πρώτο έλεγχο και τη διαβίβασή τους στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, αρχειοθετούνται. Το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών διενεργεί τον τελικό έλεγχο για την πληρότητα και ορθότητα όλων των δικαιολογητικών.

I. Αξιολόγηση - Μοριοδότηση Ιδιωτών Συνεργατών

Με γνώμονα την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα, την αποτελεσματικότητα και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΙΣ για τη συλλογή στοιχείων στατιστικών ερευνών, καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ πριν την έναρξη των διαδικασιών λειτουργίας του ισχύοντος Μητρώου, τα μόρια των κριτηρίων αξιολόγησης, οι ειδικοί -ανά έρευνα- συντελεστές βαρύτητας επί του συνόλου των μορίων των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων, καθώς και οι περιορισμοί συμμετοχής στις έρευνες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ


ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

ΜΟΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ (ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ)



1.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

55%


Διδάκτωρ

100

55*


Μεταπτυχιακός

90

50


Πτυχιούχος Ανωτάτης Εκπαίδευσης

85

47


Φοιτητής Ανωτάτης Εκπαίδευσης

75

41


Απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

65

36**


2.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ

45%


Χωρίς εμπειρία

0**


Ι

Έρευνες

23%


Ι1

Εμπειρία σε 1-3 διαφορετικές έρευνες

60

14


Ι2

Εμπειρία σε 4-8 διαφορετικές έρευνες

80

18


Ι3

Εμπειρία σε τουλάχιστον 9 διαφορετικές έρευνες

100

23*


ΙΙ

΄Ετη

22%


ΙΙ1

Εμπειρία 1-3 ετών

60

13


ΙΙ2

Εμπειρία 4-8 ετών

80

18


ΙΙ3

Εμπειρία τουλάχιστον 9 ετών

100

22*



ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ( 1+2 )

100%


ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ( άθροισμα * )

100*


ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ( άθροισμα * * )

36**


Ι. «Η εμπειρία σε έρευνες» αφορά την κατηγορία των ερευνών Ι1, Ι2, Ι3 που απασχολήθηκε ο/η υποψήφιος/α και υπολογίζεται μία φορά ανά κατηγορία.

ΙΙ. «Η εμπειρία σε έτη» αφορά το πλήθος των διακριτών ετών που απασχολήθηκε ο/η υποψήφιος/α σε έρευνες.

Παράδειγμα: Η συμμετοχή την ίδια χρονιά σε διαφορετικές έρευνες θα εκληφθεί ως εμπειρία ενός έτους.

Στο Μητρώο ΙΣ Μαΐου-Δεκεμβρίου 2022 για τη συλλογή στοιχείων, κατά τη διαδικασία επιλογής θα προηγηθούν επαγγελματίες ερευνητές που ήδη διαθέτουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) με δραστηριότητα ερευνητή ή επέκταση προϋπάρχουσας δραστηριότητας σε αυτήν του ερευνητή. Η επέκταση προϋπάρχουσας δραστηριότητας σε αυτήν του ερευνητή, εφόσον δεν υπάρχει, μπορεί να γίνει πριν την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης μίσθωσης έργου.

Από τον κανόνα αυτόν, εξαιρείται η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ), ανεξάρτητα από την κατοχή ή όχι ΔΠΥ, και δίδεται προτεραιότητα ανάθεσης σε γυναίκες ΙΣ με εμπειρία στη συγκεκριμένη έρευνα λόγω της ιδιαίτερης φύσης της. Εξυπακούεται ότι η κατοχή ΔΠΥ και η προηγούμενη εμπειρία στην έρευνα αυτή δίδει προτεραιότητα στην ανάθεσή της σε γυναίκες ΙΣ.

Αν σε κάποιο Δήμο εξαντληθούν οι ΙΣ που κατέχουν ΔΠΥ, ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα επιλεγούν ΙΣ με Τίτλο Κτήσης (ΤΚ). Σε περίπτωση ισοβαθμίας των ΙΣ, είτε αυτών που διαθέτουν ΔΠΥ είτε αυτών που θα πληρωθούν με ΤΚ, προηγείται ο ΙΣ που έχει τον μικρότερο τυχαίο αριθμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αρχική σειρά κατάταξης των υποψήφιων ΙΣ δεν αλλάζει παρά μόνον όταν κατά τη διάρκεια ισχύος του Μητρώου, οι ΙΣ που διαθέτουν τίτλο κτήσης, αποκτήσουν ΔΠΥ. Στην περίπτωση που κάποιος/α ΙΣ έχει δηλώσει ότι κατέχει ΔΠΥ αλλά κλείσει τα βιβλία του/της πριν κληθεί σε έρευνα, θα αποκλείεται από την ανάθεση ερευνών του ισχύοντος μητρώου διότι έλαβε προτεραιότητα ανάθεσης λόγω του ΔΠΥ. Εάν κληθεί σε έρευνα και κλείσει αργότερα τα βιβλία του/της, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον εκάστοτε υπεύθυνο της έρευνας που του έχει ανατεθεί η συλλογή στοιχείων της, για να γίνει εκκαθάριση των αποδοχών του/της, ενώ δεν θα του/της ανατεθεί η συλλογή στοιχείων άλλης έρευνας στο ισχύον Μητρώο ΙΣ.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Α. Ειδικός συντελεστής 1,4: για Γυναίκα ΙΣ

Α1. Πρόσθετος συντελεστής 1,1: για γυναίκα ΙΣ ηλικίας 40-67 ετών.

Οι ειδικοί αυτοί συντελεστές (Α.:1,4 και Α1.:1,1) ισχύουν για την έρευνα:

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ (ΕΟΠ)»

Β. Ειδικός συντελεστής 1,4: για Άνδρα ΙΣ

Ο ειδικός αυτός συντελεστής ισχύει για την έρευνα:

«ΟΔΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»

Γ. Ειδικός συντελεστής 1,2: για ΙΣ με πτυχίο συναφές με το αντικείμενο των ερευνών του Πρωτογενή Τομέα (πλην της Ετήσιας Γεωργικής Έρευνας) όπως:

ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΔΑΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ) – ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ.

Δ. Ειδικός συντελεστής 1,2: για ΙΣ με ειδικές γνώσεις, όπως γνώσεις σε Η/Υ ή/και tablet:

Ο ειδικός αυτός συντελεστής ισχύει για τις έρευνες:

α. «ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ICT)»

β. «ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ»

γ. «ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ & ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ (EU-SILC)».

Επίσης, ο ειδικός αυτός συντελεστής ισχύει και για τις έρευνες που, ρητά και εκ των προτέρων, έχει ορισθεί ότι απαιτούνται ΙΣ με ειδικές γνώσεις σε συγκεκριμένο αντικείμενο.

ΙΙ. Ισοβαθμία Υποψήφιων Ιδιωτών Συνεργατών

Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας κατά την επιλογή και ανάθεση έρευνας προηγείται ο/η ΙΣ που έχει τον μικρότερο τυχαίο αριθμό κατάταξης.

Ο τυχαίος αριθμός κατάταξης προσδιορίζεται μηχανογραφικά από τον τεχνικό υπεύθυνο της Δ/νσης Πληροφορικής και επιβεβαιώνεται παρουσία του Δ/ντη του Γραφείου του Προέδρου, των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων, των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων που διενεργούν έρευνες με τη χρησιμοποίηση ΙΣ, του Προϊσταμένου της Δ/νσης Διοίκησης και του Προϊσταμένου του Τμήματος Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών (ή των νόμιμων αναπληρωτών τους).

III. Κατάταξη Υποψήφιων Ιδιωτών Συνεργατών

Στους υποψήφιους ΙΣ ζητείται να δηλώνουν στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωσή τους μόνον μία κατηγορία ερευνών στην οποία επιθυμούν να απασχοληθούν.

Οι κατηγορίες είναι:

1. Έρευνες που διενεργούνται σε Νοικοκυριά

2. Έρευνες που διενεργούνται σε Επιχειρήσεις

Επίσης, ζητείται να δηλώνουν τους Δήμους –όλους ή μέρος αυτών– της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου διαμονής τους, με εξαίρεση όσους ΙΣ διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι μπορούν να δηλώνουν Δήμους άλλης Περιφερειακής Ενότητας της ανωτέρω Περιφέρειας από αυτήν του τόπου διαμονής τους, στην περιοχή των οποίων προτιμούν να λάβουν μέρος σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, την Καβάλα-Θάσο, τις Κυκλάδες, τη Μαγνησία-Σποράδες και τις Νήσους (Αττικής), οι προς επιλογή περιοχές (Δήμοι) καθορίζονται, λόγω των νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων, ως εξής:

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΔΗΜΟΙ: ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ, ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ, ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΣΟΥ, ΚΩ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΡΟΥ, ΜΕΓΙΣΤΗΣ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΥΜΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΧΑΛΚΗΣ

ΚΑΒΑΛΑ - ΘΑΣΟΣ

ΔΗΜΟΙ: ΘΑΣΟΥ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΝΕΣΤΟΥ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΔΗΜΟΙ: ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΑΦΗΣ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΗΤΩΝ, ΚΕΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΠΑΡΟΥ, ΣΕΡΙΦΟΥ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΝΟΥ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ – ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΔΗΜΟΙ: ΑΛΜΥΡΟΥ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΒΟΛΟΥ, ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ, ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΣΚΙΑΘΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΝΗΣΟΙ (Αττικής)

ΔΗΜΟΙ: ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ, ΑΙΓΙΝΑΣ, ΚΥΘΗΡΩΝ, ΠΟΡΟΥ, ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ, ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ, ΥΔΡΑΣ

Επισημαίνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταβάλλει αποζημίωση για οδοιπορικά έξοδα στους ΙΣ. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώνουν προτίμηση μόνο σε περιοχές που κρίνουν ότι μπορούν να μεταβούν με ίδια έξοδα. Επίσης, οι υποψήφιοι ΙΣ πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι διαθέσιμος μόνον μικρός αριθμός ερωτηματολογίων για συλλογή, κάτι που δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό.

Η κατάταξη κατά σειρά προτεραιότητας επιλογής και ανάθεσης μονάδων ερευνών των υποψήφιων ΙΣ, που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ηλεκτρονικό Μητρώο, γίνεται με τη διάκριση κατά κατηγορία ερευνών, κατά έρευνα, κατά δηλωθέντα Δήμο προτίμησης απασχόλησης που έχει έστω και μία μονάδα έρευνας και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης, καθώς και με βάση τους ειδικούς συντελεστές βαρύτητας για τις έρευνες στις οποίες ισχύουν αυτοί οι συντελεστές.

Οι πίνακες κατάταξης των υποψήφιων ΙΣ καταρτίζονται κατά έρευνα, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και περιέχουν τα ονόματα των υποψήφιων ΙΣ, κατά δηλωθέντα Δήμο προτίμησης για απασχόληση, κατά φθίνουσα σειρά μορίων και σύμφωνα με τον τυχαίο αριθμό κατάταξης.

Οι υποψήφιοι ΙΣ έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των πινάκων κατάταξης εντός 21 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των πινάκων στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας οι ενστάσεις δε θα γίνονται δεκτές.

Οι ΙΣ που αναλαμβάνουν έναν αριθμό (μικρό ή μεγάλο) ερωτηματολογίων μιας έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, θα πρέπει να εργάζονται με υπευθυνότητα και συνέπεια ώστε να επιστρέφουν τα ερωτηματολόγια στην ΕΛΣΤΑΤ, πλήρως και ορθά συμπληρωμένα, στους καθορισμένους χρόνους . Κατά την επίσκεψή τους στα νοικοκυριά ή στις επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδεικνύουν πάντα την κάρτα ΙΣ, με την οποία τους έχει εφοδιάσει η ΕΛΣΤΑΤ, να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και κόσμια διαγωγή. Θα πρέπει να επισκέπτονται οι ίδιοι αυτοπροσώπως τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων.

Η ανταπόκριση του/της ΙΣ στο έργο του/της θα αξιολογείται κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του/της και, αν η ανταπόκρισή του/της είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, ο/η ΙΣ θα αντικαθίσταται.

Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (νησιωτικών ή απομακρυσμένων περιοχών) όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ένταξη στο Μητρώο ΙΣ ή υπάρχει άρνηση από όλους τους ΙΣ που τον είχαν ως Δήμο προτίμησης, είναι δυνατόν να οριστούν ΙΣ κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του, κατά περίπτωση, αρμόδιου για την έρευνα και έγκρισης από τους Προϊσταμένους των Γενικών Δ/νσεων, ακολουθώντας την διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ΙΣ.

IV. Απόρριψη – Αποκλεισμός ΙΣ από το ισχύον ή και το επόμενο μητρώο

α. - Απόρριψη λόγω δικαιολογητικών ή ανακριβών ή αναληθών στοιχείων

1) Ιδιώτης Συνεργάτης που αρνηθεί να προσκομίσει ή δεν προσκομίσει τα απαραίτητα πλήρη και έγκυρα δικαιολογητικά που επικαλείται στην Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωσή του όταν του ζητηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, αντικαθίσταται και δηλώνεται στην εφαρμογή ως άρνηση, με την αντίστοιχη αιτιολογία, και θα τίθεται εκτός τρέχοντος μητρώου.

2) Σε περίπτωση πουδιαπιστωθεί από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο Τμήμα που διενεργεί την έρευνα ή την οικεία ΠΥΣ ή το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών ότι ο/η ΙΣ δήλωσε ανακριβή ή αναληθή στοιχεία, θα τίθεται εκτός τρέχοντος μητρώου.

β. - Απόρριψη λόγω παράλληλης απασχόλησης

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ΙΣ που έχει επιλεγεί να απασχοληθεί σε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ απασχολείται παράλληλα κατά τη διάρκεια ισχύος του Μητρώου, σε δημόσια Υπηρεσία, Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλους Δημόσιους Οργανισμούς, καθώς και Οργανισμούς εποπτευόμενους ή επιχορηγούμενους από το Δημόσιο, με οποιαδήποτε σχέση και μορφή εξαρτημένης εργασίας, όπως αυτό θα προκύπτει από το περιεχόμενο της σύμβασής του/της και το έχει αποκρύψει, τίθεται εκτός του ισχύοντος μητρώου. Εφόσον του/της έχουν ήδη ανατεθεί ερωτηματολόγια ερευνών, γίνεται καταγγελία, με αποκλειστική υπαιτιότητα του/της ΙΣ, των συμβάσεων ανάθεσης μίσθωσης έργου που έχουν συναφθεί μαζί του.

γ. - Άρνηση για συμμετοχή σε έρευνα σε περιοχή προτίμησης

Άρνηση του/της υποψήφιου/ας ΙΣ να αποδεχτεί τη συμμετοχή του/της σε διενεργούμενη έρευνα, στην οποία καλείται να συμμετάσχει σε μία ή περισσότερες από τις περιοχές προτίμησης που έχει δηλώσει στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωσή του/της, θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ. Εφόσον του/της έχουν ήδη ανατεθεί ερωτηματολόγια ερευνών, γίνεται καταγγελία, με αποκλειστική υπαιτιότητα του/της ΙΣ, των συμβάσεων που έχουν συναφθεί μαζί του/της.

δ. - Άρνηση για συμμετοχή σε έρευνα επιλεγείσας κατηγορίας ερευνών

Άρνηση του/της υποψήφιου/ας ΙΣ να αποδεχτεί τη συμμετοχή του/της σε διενεργούμενη έρευνα της κατηγορίας ερευνών που έχει επιλέξει (Νοικοκυριά ή Επιχειρήσεις) στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωσή του/της θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ.

ε. - Άρνηση για συμμετοχή σε έρευνα εντός διαθέσιμου χρόνου

Οι υποψήφιοι ΙΣ έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην αίτησή τους διαθεσιμότητα είτε έως 90 είτε έως 120 είτε έως 160 ώρες κατά μήνα.

Για να έχει τη δυνατότητα υποψήφιος/α ΙΣ να επιλεγεί σε μηνιαίες ή τριμηνιαίες έρευνες, πρέπει να έχει δηλώσει διαθεσιμότητα χρόνου για όλους τους μήνες για τους οποίους ισχύει το Μητρώο. Η συνεργασία με τους υπεύθυνους των νοικοκυριών για τη συλλογή στοιχείων πολλές φορές απαιτεί επισκέψεις κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς και κατά τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.

Για να έχει τη δυνατότητα υποψήφιος/α ΙΣ να επιλεγεί σε έρευνες στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχει διαθεσιμότητα χρόνου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες των επιχειρήσεων.

Άρνηση του/της υποψήφιου/ας ΙΣ να αποδεχτεί τη συμμετοχή του/της σε μηνιαία ή τριμηνιαία έρευνα, έστω και για ένα μήνα από αυτούς για τους οποίους ισχύει το Μητρώο, θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες έρευνες, καθώς και από τις επόμενες επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ και θα γίνει καταγγελία, με αποκλειστική υπαιτιότητα του/της ΙΣ, των συμβάσεων που έχουν συναφθεί μαζί του/της.

στ. - Άρνηση συμμετοχής σε έρευνα για την οποία επιλέγεται

· Άρνηση του/της υποψήφιου ΙΣ να αποδεχτεί τη συμμετοχή του/της σε διενεργούμενη έρευνα για την οποία επιλέχθηκε ή άρνηση συμμετοχής του/της στην έρευνα μετά από εκπαιδευτικό σεμινάριο, θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ.

· Αν ΙΣ, που ήδη συμμετέχει σε έρευνα, αρνηθεί τη συμμετοχή του σε επόμενη έρευνα, για την οποία επιλέγεται, αυτό θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επόμενες επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ και αποκλείεται η συμμετοχή του/της στο επόμενο Μητρώο. Υποχρεούται, όμως, να συνεχίσει τη συλλογή των στοιχείων των ερωτηματολογίων των ερευνών, που έχει ήδη αρχίσει, μέχρι την ολοκλήρωσή της.

ζ. - Άρνηση συμμετοχής σε πρόσθετη έρευνα για τη συμπλήρωση των ωρών απασχόλησης

Άρνηση ήδη επιλεγμένου ΙΣ να συμμετάσχει σε πρόσθετη έρευνα, από αυτήν που απασχολείται, μέσα στον ίδιο μήνα και μέχρι τη συμπλήρωση των ωρών κατά μήνα που έχει δηλώσει, θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ, καθώς και τη μη συμμετοχή του/της στο επόμενο Μητρώο. Υποχρεούται, όμως, να συνεχίσει τη συλλογή των στοιχείων των ερωτηματολογίων των ερευνών, που έχει ήδη αρχίσει, μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Σε περίπτωση επανάληψης της άρνησής του για περισσότερες από δύο φορές, τότε ο αποκλεισμός του θα ισχύει για όλα τα επόμενα μητρώα.

η. - Μη ολοκλήρωση συλλογής στοιχείων έρευνας για την οποία επιλέγεται

Η παραίτηση ΙΣ από τη συνέχιση συλλογής στοιχείων έρευνας για την οποία επιλέχθηκε, θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επιλογές όλων των επομένων ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ, καθώς και τη μη συμμετοχή του/της στο επόμενο Μητρώο.

Επισημαίνεται ότι ΙΣ που απεδέχθη, ανέλαβε την Ετήσια Γεωργική Έρευνα (ΕΓΕ) και παραιτήθηκε στην πορεία διενέργειας της εν λόγω έρευνας, θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από οποιαδήποτε κατηγορία ερευνών επιλέξει στο επόμενο από αυτό που παραιτήθηκε Μητρώο ΙΣ.

V. Αποκλεισμός ΙΣ από το ισχύον και όλα τα επόμενα μητρώα (Ακατάλληλοι ΙΣ)

Ιδιώτες Συνεργάτες, Απογραφείς Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, Τομεάρχες Απογραφής Κτιρίων και Απογραφείς Πληθυσμού-Κατοικιών που έχουν υποδειχθεί και κριθεί, από την προηγούμενη συνεργασία τους, ως ακατάλληλοι για περαιτέρω συνεργασία, ύστερα από πλήρη, επαρκή και αιτιολογημένη εισήγηση προς το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών των, κατά περίπτωση, αρμόδιων για τη διενέργεια των ερευνών Διευθύνσεων ή των Προϊσταμένων ΠΥΣ ή των Εποπτών των Απογραφών ή του Προϊσταμένου του Τμήματος Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών ή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοίκησης, η οποία υποβάλλεται στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων προς έγκριση. Η τελική εισήγηση, συνοδευόμενη από τον σχετικό πίνακα, υποβάλλεται για έγκριση στον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Οι σχετικές εισηγήσεις και εγκρίσεις διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στο πλαίσιο της απλούστευσης και της ταχύτερης διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Μετά και την έγκριση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, οριστικοποιείται και επικαιροποιείται ο πίνακας των ακατάλληλων για περαιτέρω συνεργασία ΙΣ, ο οποίος τηρείται από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών. Όσοι ΙΣ περιλαμβάνονται στον πίνακα αυτό αποκλείονται από οποιοδήποτε επόμενο μητρώο.

Επισημαίνεται ότι η υπόδειξη ακαταλληλότητας ΙΣ γίνεται κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων για κάθε νέο μητρώο και πριν την οριστικοποίηση των πινάκων κατάταξης, και όχι κατά τη διάρκεια ισχύος του μητρώου, κατά την οποία μπορεί να ζητηθεί από το κατά περίπτωση αρμόδιο Τμήμα ή ΠΥΣ η αντικατάσταση του/της ΙΣ.

Ο/Η ΙΣ που έχει κριθεί ακατάλληλος για περαιτέρω συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνεται σχετικά, εγγράφως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών. Στο έγγραφο αναφέρεται, οπωσδήποτε, ο λόγος ή οι λόγοι ακαταλληλότητάς του/της.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, ο/η ΙΣ παραμένει ενεργός για επόμενα μητρώα εφόσον δεν υποδειχθεί ως ακατάλληλος από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου για τη διενέργεια της έρευνας Τμήματος της ΚΥ ή της οικείας ΠΥΣ, κατά περίπτωση.

α. Ανάθεση από τον/την ΙΣ της συμπλήρωσης, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, των ερωτηματολογίων σε τρίτο/ους.

Η ανάθεση από ΙΣ της συμπλήρωσης μέρους ή όλων των ερωτηματολογίων που του/της έχουν ανατεθεί σε τρίτους θα έχει ως συνέπεια την άμεση καταγγελία της σύμβασής του/της με αποκλειστική υπαιτιότητά του/της και την αντικατάστασή του/της, καθώς και τη μη συμπερίληψή του σε όλα τα επόμενα Μητρώα, ενώ δεν αποκλείεται η ποινική του δίωξη.

β. Πλαστογράφηση, Παραποίηση, Αλλοίωση στοιχείων έρευνας

Εάν μετά τον έλεγχο του αρμόδιου για την έρευνα Τμήματος ή της οικείας ΠΥΣ διαπιστωθεί ότι κάποιος/α ΙΣ προέβη σε πλαστογράφηση ή παραποίηση ή αλλοίωση ή ψευδή συμπλήρωση μέρους ή όλων των ερωτηματολογίων έρευνας που του/της έχουν ανατεθεί, θα τίθεται αυτομάτως και οριστικά εκτός του ισχύοντος Μητρώου, δεν θα συμπεριληφθεί σε κανένα επόμενο Μητρώο και θα υποστεί τις συνέπειες των σχετικών διατάξεων του ποινικού κώδικα ενώ δεν θα του/της επιτραπεί η συνέχιση συλλογής ερωτηματολογίων της ίδιας ή όποιας άλλης έρευνας του/της έχει ανατεθεί. Παράλληλα, δεν θα αποζημιωθεί για κανένα συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο της συγκεκριμένης έρευνας, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί περαιτέρω αποζημίωση σε βάρος του.

γ. Ανάρμοστη/Απρεπής συμπεριφορά

Ιδιώτες Συνεργάτες που επέδειξαν ανάρμοστη/απρεπή συμπεριφορά, προφορικώς ή γραπτώς, προς ερευνώμενους και/ή υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, κατόπιν σχετικών βάσιμων καταγγελιών ή εισηγήσεων, κατά περίπτωση, θα τίθενται εκτός Μητρώου και θα θεωρούνται εφεξής ακατάλληλοι, με συνέπεια τη μη συμπερίληψή τους σε κανένα επόμενο μητρώο.

δ. Ανεπαρκής ή ελλιπής ανταπόκριση στο έργο

Ιδιώτες Συνεργάτες που δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου ή ανταποκρίθηκαν ανεπαρκώς στο έργο που τους ανατέθηκε θα τίθενται εκτός Μητρώου και θα θεωρούνται εφεξής ακατάλληλοι, με συνέπεια τη μη συμπερίληψή τους σε κανένα επόμενο μητρώο. Στην ελλιπή ανταπόκριση συμπεριλαμβάνεται και η ελλιπής επικοινωνία του ΙΣ με το αρμόδιο για τη διενέργεια της έρευνας Τμήμα της ΚΥ ή με την οικεία ΠΥΣ.

VI. Σύστημα επιλογής, τοποθέτησης και ανάθεσης μονάδων ερευνών σε Ιδιώτες Συνεργάτες

α. Σειρά προτεραιότητας ερευνών για την ανάθεση μονάδων

Η σειρά προτεραιότητας των διενεργούμενων στατιστικών ερευνών του έτους για τις οποίες γίνονται αναθέσεις ερευνώμενων μονάδων σε ΙΣ έχει εκ των προτέρων καθοριστεί, είναι συγκεκριμένη και δεδομένη, ως ακολούθως:

1. Για τις έρευνες που διενεργούνται στα Νοικοκυριά, η σειρά των ερευνών για την ανάθεση μονάδων σε ΙΣ είναι προκαθορισμένη, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα κατωτέρω.

Για τις μηνιαίες έρευνες, η ανάθεση σε ΙΣ γίνεται μία φορά για όλους τους μήνες που ισχύει το Μητρώο. Αντίστοιχα, για τις τριμηνιαίες έρευνες οι αναθέσεις γίνονται ταυτόχρονα για όλα τα τρίμηνα.

2. Για τις έρευνες που διενεργούνται στις Επιχειρήσεις, προηγούνται οι μηνιαίες, ακολουθούν οι τριμηνιαίες, οι εξαμηνιαίες και τέλος οι ετήσιες έρευνες όπως ενδεικτικά αποτυπώνονται στον κατωτέρω πίνακα (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κατόπιν διαβούλευσης με τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Γενικές Διευθύνσεις). Η σειρά προτεραιότητας εντός κάθε κατηγορίας περιοδικότητας (μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες) δεν προκαθορίζεται αλλά οι αναθέσεις γίνονται μόνον σε σχέση με το πότε είναι έτοιμες οι έρευνες προς ανάθεση (δηλαδή, έχει δοθεί, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις, το δείγμα με τις ερευνώμενες μονάδες και η εισήγηση για ανάθεση σε ΙΣ στη Διεύθυνση Διοίκησης/Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών).

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

A. Πίνακας Ερευνών για την επιλογή ΙΣ στα Νοικοκυριά

α/α

Ονομασία Έρευνας

Περιοδικότητα

1

Έρευνα Εργατικού Δυναμικού

Τριμηνιαία_ Διεξάγεται μηνιαίως

2

Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ)

Ετήσια_ Διεξάγεται μηνιαίως

3

Κατάλογοι-Πλαίσια Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ)

Ετήσια

4

Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης & Επικοινωνίας (ICT)

Ετήσια

5

Έρευνα Εισοδήματος & Συνθηκών Διαβίωσης (EU-SILC)

Ετήσια

6

Έρευνα Ενοικίων Κατοικιών

Μηνιαία

7

Έρευνα Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ημεδαπών Τουριστών (Έρευνα Διακοπών)

Τριμηνιαία

8

Κατάλογοι Έρευνας Εργατικού Δυναμικού

Ετήσια

9

Έρευνα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Πενταετής

B. Πίνακας Ερευνών για την επιλογή ΙΣ στις Επιχειρήσεις

α/α

Ονομασία Έρευνας

Περιοδικότητα

1

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Μηνιαία

2

Έρευνες Ισοτιμιών των Αγοραστικών Δυνάμεων

Εξαμηνιαία

3

Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Μηνιαία

4

Δείκτης Απασχολούμενων στο Λιανικό Εμπόριο

Τριμηνιαία

5

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία

Μηνιαία

6

Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία

Μηνιαία

7

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Υπηρεσίες

Τριμηνιαία

8

Δείκτες Τιμών Εισροών-Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία

Μηνιαία

9

Έρευνα Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών

Τριμηνιαία

10

Έρευνα Κόστους & Κενών Θέσεων Εργασίας στις Επιχειρήσεις & στις Υπηρεσίες (LCI, STS, JVS)

Τριμηνιαία

11

Έρευνα κίνησης καταλυμάτων σύντομης διαμονής (ενοικιαζόμενα δωμάτια)

Μηνιαία

12

Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης, Επικοινωνίας & Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Ετήσια

13

ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - SBS

Ετήσιες

Ετήσια Βιομηχανική Έρευνα (ΕΒΕ)

Ύδρευσης, Αποχέτευσης & Βιολογικού Καθαρισμού

Ετήσια Έρευνα Ορυχείων, Μεταλλείων, Αλυκών (ΕΣΕΟ)

Ετήσια Έρευνα Κατασκευών

Επιχειρήσεων Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, Πωλήσεων & Επισκευών Αυτοκινήτων & Δικύκλων & Λιανικής Πώλησης Καυσίμων

Επιχειρήσεων Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Εκμισθώσεων & Παροχής Υπηρεσιών - Διάρθρωσης Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών ((λεπτομερής ενότητα)

Επιχειρήσεων στον Τομέα Μεταφορών, Αποθήκευσης & Επικοινωνιών

Επιχειρήσεων στον Τομέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων & Εστιατορίων

Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

Αλλοδαπών Συνδεόμενων Επιχειρήσεων (iFATS)

14

Έρευνα παραγωγής & πωλήσεων βιομηχανικών προϊόντων (PRODCOM)

Ετήσια

15

Έρευνα για την εκτίμηση των προσδοκιών των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Ετήσια

16

Στατιστικές παγκόσμιων αλυσίδων αξιών & διεθνών πηγών εφοδιασμού των επιχειρήσεων

Τριετής

17

Έρευνα Ζωικού Κεφαλαίου Χοίρων

Ετήσια

18

Έρευνα Ζωικού Κεφαλαίου Βοοειδών

Ετήσια

19

Έρευνα Ζωικού Κεφαλαίου Αιγών

Ετήσια

20

Έρευνα Ζωικού Κεφαλαίου Προβάτων

Ετήσια

21

Έρευνα Καινοτομίας στις Επιχειρήσεις

Ετήσια_ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ/ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΤ/ΕΙΕ)

β. Επιλογή και τοποθέτηση υποψήφιων Ιδιωτών Συνεργατών

Η επιλογή και τοποθέτηση των ΙΣ και η ανάθεση σε αυτούς μονάδων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ γίνεται μόνο από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών της Διεύθυνσης Διοίκησης, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή με τίτλο «Σύστημα Επιλογής Ιδιωτών Συνεργατών-Περίοδος από 01/05/2022-31/12/2022».

Οι πίνακες κατάταξης των υποψήφιων ΙΣ καταρτίζονται μηχανογραφικά και εμφανίζονται με τη διάκριση σε:

- Έρευνες που διενεργούνται στα Νοικοκυριά

- Έρευνες που διενεργούνται στις Επιχειρήσεις

κατά έρευνα και περιέχουν τα ονόματα των ΙΣ, κατά Δήμο προτίμησης απασχόλησης, φθίνουσα σειρά μορίων και τυχαίο αριθμό.

Η επιλογή, τοποθέτηση και ανάθεση μονάδων ερευνών στους ΙΣ γίνεται κατά κατηγορία έρευνας και κατά έρευνα, σύμφωνα με το δείγμα της έρευνας και απόλυτη σειρά προτεραιότητας κατάταξης, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, κατά αλφαβητική σειρά των Δήμων προτίμησης και με τη συγκεκριμένη σειρά των ερευνών, όπως έχει καθοριστεί.

Ειδικότερα:

Στην εφαρμογή επιλογής, τοποθέτησης και ανάθεσης μονάδων ερευνών των ΙΣ, πρόσβαση έχουν μόνο οι υπάλληλοι του Τμήματος Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, με προσωπικό κωδικό, ο οποίος καταγράφεται μαζί με τον κωδικό χρήστη σε κάθε καταχώρηση.

Οι εργασίες επιλογής, τοποθέτησης και ανάθεσης μονάδων σε ΙΣ για κάθε έρευνα, γίνεται από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών με τη συνεργασία του αρμόδιου για την κάθε έρευνα υπαλλήλου ή του αναπληρωτή του, όταν απαιτείται. Η ενημέρωση, μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) για την επιλογή των ΙΣ γίνεται, επίσης, μόνο από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών της Διεύθυνσης Διοίκησης.

γ. Δημοσιοποίηση των πινάκων κατάταξης και των αποφάσεων ορισμού Ιδιωτών Συνεργατών

Στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας, η ΕΛΣΤΑΤ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της σύνδεσμο με τον οποίο ανοίγει εφαρμογή για την on line αναζήτηση των πινάκων κατάταξης των επιλέξιμων ΙΣ, κατά φθίνουσα σειρά μορίων, για τη χρονική περίοδο Μαΐου - Δεκεμβρίου 2022, κατά έρευνα, δηλωθέντα Δήμο προτίμησης και τυχαίο αριθμό κατάταξης. Τα στοιχεία της εφαρμογής που ανοίγει με τον προαναφερθέντα σύνδεσμο δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από την εφαρμογή μέσω της οποίας γίνεται η επιλογή ΙΣ.

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναρτά στην ιστοσελίδα της την εκάστοτε ισχύουσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Ένταξη στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών τους Κανόνες Επιλογής, Τοποθέτησης και Ανάθεσης Μονάδων Ερευνών, καθώς και κάθε απόφαση ορισμού, τροποποίησης ή/και συμπλήρωσης ΙΣ, για όσους/ες ΙΣ επιλέγονται να αναλάβουν μονάδες έρευνάς της.

Επιπροσθέτως, η ΕΛΣΤΑΤ αναρτά στην ιστοσελίδα της εφαρμογή για την on line πρόσβαση κάθε υποψήφιου/ας ΙΣ στην απεικόνιση της Αίτησης - Υπεύθυνης δήλωσης που έχει υποβάλει, χρησιμοποιώντας τον εξατομικευμένο κωδικό που του/της έχει δώσει το σύστημα μετά την υποβολή ή τροποποίηση της αίτησής του/της, χωρίς, όμως, ο/η ΙΣ να έχει τη δυνατότητα αλλαγής οποιουδήποτε στοιχείου της μετά την παρέλευση της ημερομηνίας κατάθεσής της.

δ. Διαδικασία για την έναρξη εργασιών επιλογής, τοποθέτησης και ανάθεσης μονάδων για κάθε έρευνα:

Αρχικά αποστέλλεται αίτημα από το αρμόδιο για τη διενέργεια της έρευνας Τμήμα στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών της Διεύθυνσης Διοίκησης, για επιλογή, τοποθέτηση και ανάθεση σε ΙΣ μονάδων συγκεκριμένης έρευνας. Επίσης, αποστέλλεται, σε ηλεκτρονική μορφή, ο αριθμός μονάδων του δείγματος, καθώς και ο αριθμός της απόφασης διενέργειας της έρευνας, ο αριθμός του ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύθηκε και ο μήνας ανάθεσης της συλλογής των μονάδων της έρευνας.

Στη συνέχεια, η ειδική εφαρμογή καταχώρησης δείγματος, που έχει δημιουργήσει η Διεύθυνση Πληροφορικής ενημερώνεται από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, σε συνεργασία (όταν απαιτείται) με τον αρμόδιο για την κάθε έρευνα υπάλληλο, ως προς τον αριθμό των μονάδων της έρευνας κατά Δήμο, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία επιλογής, τοποθέτησης και ανάθεσης μονάδων ερευνών σε ΙΣ. Οι αναθέσεις των μονάδων ερευνών των Δήμων στους ΙΣ γίνονται με αλφαβητική σειρά των Δήμων. Οι υπάλληλοι του Τμήματος Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών αναθέτουν μονάδες ερευνών μόνον σε ΙΣ.

Αν στο Μητρώο δεν υπάρχει ΙΣ σε κάποιο Δήμο ή υπάρχει άρνηση από όλους τους ΙΣ που τον είχαν ως Δήμο προτίμησης, τότε η έρευνα στο Δήμο αυτό θα διενεργείται από υπάλληλο της ΕΛΣΤΑΤ, υπό την αίρεση της παρ.ΙΙΙ παραπάνω.

Επισημαίνεται ότι η συλλογή στοιχείων έρευνας σε Δήμους που εμφανίζουν μέχρι τρία (3) ερωτηματολόγια για ανάθεση, θα διενεργείται από υπάλληλο της ΕΛΣΤΑΤ, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

Στο «Σύστημα Επιλογής Ιδιωτών Συνεργατών Περίοδος από Μάιο έως και Δεκέμβριο 2022» καταχωρείται ο αριθμός των μονάδων ερευνών που ανατίθενται ανά ΙΣ και εμφανίζεται ο υπόλοιπος δικαιούμενος χρόνος απασχόλησής του/της.

Επίσης, από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών καταγράφεται στην εφαρμογή οποιαδήποτε άρνηση ΙΣ για συμμόρφωση προς τους προκαθορισμένους όρους συμμετοχής, καθώς και οποιαδήποτε διαφοροποίησή του/της από τα στοιχεία που έχει δηλώσει στην αίτησή του/της, βάσει των οποίων έγινε επιλέξιμος/η. Στον ίδιο πίνακα καταγράφεται (με αιτιολόγηση) και η απόρριψη ΙΣ από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου για τη διενέργεια της έρευνας Τμήματος ή της οικείας ΠΥΣ.,

Οι εργασίες επιλογής ΙΣ για έρευνα που θα διενεργηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο μήνα δεν μπορούν να αρχίσουν μετά από τη 15η ημερολογιακή ημέρα του μηνός αυτού, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κατόπιν διαβούλευσης με τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Γενικές Διευθύνσεις. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί αυτή η προθεσμία, η επιλογή ΙΣ για την έρευνα γίνεται για τον επόμενο διαθέσιμο μήνα.

Τονίζεται, επίσης, ότι είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη κάθε μητρώου δεν θα γίνονται αντικαταστάσεις και νέες αναθέσεις μονάδων ερευνών σε ΙΣ προκειμένου το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, σε συνεργασία με τον τεχνικό υπεύθυνο των σχετικών εφαρμογών της Δ/νσης Πληροφορικής, να προετοιμάζει και να ολοκληρώνει τις διαδικασίες του επόμενου μητρώου. Τα αρμόδια για τη διενέργεια των ερευνών Τμήματα οφείλουν, όμως, να ενημερώνουν το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών για κάθε παραίτηση ή απόρριψη ΙΣ μέχρι τη λήξη του ισχύοντος Μητρώου.

VII. Τοποθετήσεις και ανάληψη μονάδων ερευνών σύμφωνα με τις ώρες απασχόλησης

Οι υποψήφιοι ΙΣ θα μπορούν να απασχολούνται στη συλλογή δεδομένων ερευνών, υποβάλλοντας στην αίτηση τους σχετική δήλωση, είτε έως 90, είτε έως 120, είτε έως 160 ώρες μηνιαίως.

Κάθε ΙΣ, ο οποίος, βάσει των τελικών μορίων του είναι σε επιλέξιμη θέση για συμμετοχή σε έρευνα, έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε μία ή περισσότερες έρευνες αλλά συνολικά ο χρόνος απασχόλησής του δεν επιτρέπεται να ξεπερνά κατά μήνα τις δηλωθείσες διαθέσιμες ώρες (έως 90, έως 120 και έως 160, αντίστοιχα).

Ο υπολογισμός των 90, 120 και 160 ωρών, αντίστοιχα, του χρόνου απασχόλησης των ΙΣ, προκύπτει από το μέσο χρόνο συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων ανά έρευνα, όπως έχει προκαθοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή αναθέσεων.

Σε κάθε Δήμο που υπάρχουν μονάδες έρευνας, καλούνται με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τους πίνακες κατάταξης των υποψήφιων, οι απαιτούμενοι ΙΣ και αναλαμβάνουν τις μονάδες μίας ή περισσοτέρων ερευνών, χωρίς ο συνολικός χρόνος απασχόλησής τους να ξεπερνά το όριο των διαθέσιμων ωρών κατά μήνα που έχουν δηλώσει.

Σε περίπτωση που ΙΣ δεν έχει συμπληρώσει το όριο των διαθέσιμων ωρών στο Δήμο προτίμησής του/της, μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλους Δήμους προτίμησής του/της, αν είναι σε επιλέξιμη θέση σύμφωνα με την κατάταξή του/της, χωρίς να ξεπερνά το όριο των διαθέσιμων ωρών κατά μήνα που έχει δηλώσει.

Σε περίπτωση που κάποιος/α ΙΣ διακόψει για οποιοδήποτε λόγο την εργασία του/της, τα ερωτηματολόγιά του/της αναλαμβάνει ο/η «πρώτος/η επόμενος/η» ΙΣ στην κατάταξη του συγκεκριμένου Δήμου και για την ίδια έρευνα, που δεν έχει συμπληρώσει τις δηλωθείσες ώρες εργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο/η ΙΣ να ενημερώσει έγκαιρα για τη διακοπή της εργασίας του/της το αρμόδιο για τη διενέργεια της έρευνας Τμήμα ή την οικεία ΠΥΣ, κατά περίπτωση, και να επιστρέψει άμεσα το υλικό της έρευνας (π.χ., καταλόγους του δείγματος, ερωτηματολόγια κ.λπ.)

Σχετικά με τις αναθέσεις κατά μήνα, ανώτατο όριο απασχόλησης των ΙΣ είναι οι διαθέσιμες ώρες που έχουν δηλώσει. Κατά περίπτωση θα υπάρχει δυνατότητα απόκλισης προς τα κάτω μέχρι 20 ώρες για ΙΣ που έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα έως 160 ή έως 120 ώρες και μέχρι 10 ώρες για όσους έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα έως 90 ώρες. Η απόκλιση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, όπως είναι, για παράδειγμα, η μη διάσπαση των μονάδων επιφανείας μιας έρευνας (π.χ., ΕΟΠ), και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων της ΕΛΣΤΑΤ.

Εάν, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστωθεί ότι ο/η ΙΣ πρέπει να συμπληρώσει επιπλέον ερωτηματολόγια, με αποτέλεσμα να ξεπερνά τις 160, 120 και 90 ώρες το μήνα, αντίστοιχα, τότε το όριο ανοχής θα είναι 10 ώρες για κάθε μήνα, για τους επόμενους μήνες.

Σε περίπτωση που σε μηνιαία έρευνα βρεθούν από τον ΙΣ περισσότερες μονάδες και απαιτούνται περισσότερες των 10 ωρών της δηλωθείσας διαθεσιμότητάς του, για τη συλλογή των στοιχείων, οφείλει ο υπεύθυνος για την έρευνα υπάλληλος του αρμόδιου για τη διενέργεια της έρευνας Τμήματος να ενημερώσει άμεσα το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, για τον νέο αριθμό μονάδων της έρευνας προκειμένου να γίνει, όπου απαιτείται, η κατανομή των επιπλέον μονάδων.

Οι επιπλέον μονάδες έρευνας ανατίθενται στον/στην επόμενο/η ΙΣ που δικαιούται να πάρει ερωτηματολόγια, είτε είναι ΙΣ που ήδη χρησιμοποιείται και δεν έχει συμπληρώσει το όριο των ωρών απασχόλησης, είτε είναι ΙΣ στον οποίο θα γίνει για πρώτη φορά ανάθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής δεδομένων της έρευνας, κατά μήνα και Περιφερειακή Ενότητα, η αρμόδια για την έρευνα Διεύθυνση, αφού καταχωρήσει στην εφαρμογή πληρωμών ΙΣ τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που έχουν παραδοθεί από τους ΙΣ, για το συγκεκριμένο set (έρευνα - μήνας - Περιφερειακή Ενότητα), αποστέλλει στον τεχνικό υπεύθυνο της εφαρμογής, με κοινοποίηση στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο πιστοποιεί ότι έχει ενημερώσει και έχει «κλειδώσει» για περαιτέρω αλλαγές τη βάση αμοιβών του αντίστοιχου set δεδομένων. Στη συνέχεια, το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, με αποκλειστική χρήση συνδέσμου, έχει πρόσβαση στη φόρμα, την οποία έχει κατασκευάσει ο τεχνικός υπεύθυνος της εφαρμογής και, μέσω αυτής, επιλέγει το συγκεκριμένο set.

Η εφαρμογή των ΙΣ ενημερώνεται αυτόματα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που έχουν παραδοθεί από τους ΙΣ. Επίσης αυτόματα, επισημαίνονται οι τυχόν αποκλίσεις (μεταξύ των μονάδων που ανατέθηκαν αρχικά σε κάθε ΙΣ και των μονάδων για τις οποίες τελικά αυτός συνέλεξε δεδομένα).

Το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών προχωρά σε έλεγχο τυχόν αποκλίσεων μεταξύ των μονάδων που ανατέθηκαν αρχικά και αυτών για τις οποίες τελικά συλλέχθηκαν δεδομένα από τους ΙΣ. Στις περιπτώσεις αποκλίσεων (όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω) το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών ζητά σχετικές διευκρινίσεις από το αρμόδιο για την έρευνα Τμήμα της ΚΥ (μέσω e-mail), το οποίο πρέπει να αποστείλει τεκμηριωμένες απαντήσεις. Ακολούθως, το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών διαβιβάζει τα αποτελέσματα των συγκρίσεων και τις τεκμηριώσεις/αξιολογήσεις των διαφορών (μέσω e-mail) στους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Συλλογής Πρωτογενών Δεδομένων, Στατιστικής Βορείου Ελλάδος και Στατιστικής Νοτίου Ελλάδος, κατά περίπτωση, καθώς και στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων, για έγκριση. Μετά την έγκριση των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων, τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, για τελική έγκριση.

Στις περιπτώσεις εμφάνισης αποκλίσεων μεταξύ των ανατεθεισών μονάδων έρευνας και αυτών για τις οποίες συλλέχθηκαν δεδομένα, και προκειμένου να μην καθυστερούν οι πληρωμές ΙΣ που συμμετέχουν στη συλλογή στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας, ο Προϊστάμενος του αρμόδιου για τη διενέργεια της έρευνας Τμήματος υποβάλλει γραπτή τεκμηρίωση (μέσω e-mail) για την ύπαρξη αυτών των αποκλίσεων προς το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών. Εφόσον διορθωθούν από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών τυχόν λανθασμένες εγγραφές ή εγκριθούν από τη διοικητική ιεραρχία της ΕΛΣΤΑΤ οι δοθείσες από τις αρμόδιες Διευθύνσεις διευκρινίσεις, κατά περίπτωση, το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, σε συνεργασία με τον τεχνικό υπεύθυνο της Δ/νσης Πληροφορικής, «κλειδώνει» οριστικά την εφαρμογή πληρωμών και ενημερώνει, μέσω e-mail, την αρμόδια για την έρευνα Διεύθυνση ότι έχει την έγκριση να προχωρήσει στην παραγωγή και εκτύπωση των σχετικών καταστάσεων πληρωμής για το set αυτό (έρευνα - μήνας ‑ Περιφερειακή Ενότητα).

Οι καταστάσεις πληρωμής καταρτίζονται (προκύπτουν) αποκλειστικά και μόνο από τα στοιχεία του συστήματος ανάθεσης μονάδων ερευνών και δεν συμπληρώνονται ή τροποποιούνται με άλλο τρόπο.

Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθέσεων μονάδων μιας έρευνας, στο σύνολό της ή σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (σε έκτακτες περιπτώσεις), δεν γίνεται επιλογή ΙΣ για άλλη έρευνα.

Σε περίπτωση ανάθεσης συμπληρωματικών μονάδων σε έρευνα που έχει ολοκληρωθεί η αρχική επιλογή, είναι δυνατόν εμβόλιμα να γίνουν νέες αναθέσεις, αρκεί να μη γίνεται ανάθεση σε ΙΣ για τον/την οποίο/α εκκρεμεί απάντηση σε μήνυμα για ανάθεση μονάδων άλλης έρευνας.

Σε περίπτωση που έχουν απαντηθεί όλα τα μηνύματα πριν τη λήξη των σαράντα οκτώ (48) ωρών, θεωρείται ότι έχει περατωθεί η σχετική διαδικασία και αρχίζει ανάθεση επόμενης έρευνας.

Σε περίπτωση που ΙΣ επιλεγεί σε επόμενη έρευνα, αποδεχθεί τη συμμετοχή του αλλά δηλώσει άρνηση στην έρευνα που ήδη συμμετέχει και εφόσον το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών δεν έχει προλάβει να ενημερώσει το Τμήμα που είναι αρμόδιο για τη διενέργεια της έρευνας που αποδέχτηκε ο/η ΙΣ, τότε αυτός/ή αποκλείεται από τις επόμενες επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ, δεν θα συμπεριληφθεί στο επόμενο Μητρώο και ενημερώνεται σχετικά με γραπτό μήνυμα που του/της αποστέλλεται.

Στη συνέχεια, διαβιβάζεται στο αρμόδιο Τμήμα που διενεργεί την έρευνα σχετικό αρχείο με τους ΙΣ που αποδέχτηκαν τη συνεργασία τους με την ΕΛΣΤΑΤ και ετοιμάζεται η έκδοση Απόφασης ορισμού ΙΣ, η οποία μπορεί να συμπληρώνεται ή να τροποποιείται, κατά περίπτωση, πριν την ολοκλήρωση της έρευνας και σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον κάθε 20 ημερολογιακές ημέρες) εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Επισημαίνεται ότι, για κάθε περίπτωση που, λόγω αντικαταστάσεων, νέοι ΙΣ αποδέχονται τη συμμετοχή τους σε μια έρευνα, αποστέλλεται από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, αυθημερόν, επικαιροποιημένο αρχείο ΙΣ στο αρμόδιο Τμήμα που διενεργεί την έρευνα, το οποίο κοινοποιείται και στο αντίστοιχο της έρευνας Τμήμα της Δ/νσης Συλλογής Πρωτογενών Δεδομένων της ΚΥ ή την οικεία ΠΥΣ, κατά περίπτωση.

Τα αρμόδια για τη διενέργεια των ερευνών Τμήματα επιβεβαιώνουν τις μονάδες που έχουν ανατεθεί στους ΙΣ με αυτές για τις οποίες πρέπει να συλλεχθούν στοιχεία από αυτούς. Οι ΙΣ που συμμετέχουν στην έρευνα και οι μονάδες που τους ανατίθενται πρέπει να συμφωνούν με τα αντίστοιχα δεδομένα της εφαρμογής.

Αν επιλεγεί ΙΣ για να συλλέξει στοιχεία από μια επιχείρηση αλλά το αρμόδιο για τη διενέργεια της έρευνας Τμήμα της ΚΥ ή η οικεία ΠΥΣ έχει τη βάσιμη πληροφορία ότι η επιχείρηση είναι κλειστή ή άγνωστη, δεν πρέπει να του αναθέτει να συλλέξει στοιχεία από την επιχείρηση αυτή. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα, μέσω e-mail, το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών για να ξεχρεώνει τη μονάδα από τον ΙΣ (και πάντοτε εντός του μήνα αρχικής ανάθεσης) ώστε να μη δεσμεύεται άσκοπα ο χρόνος διαθεσιμότητάς του.

Τα αρμόδια για τη διενέργεια των ερευνών Τμήματα της ΚΥ και οι ΠΥΣ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραδίδουν μονάδες πριν λάβουν το σχετικό αρχείο με τους ΙΣ που αποδέχτηκαν τη συνεργασία τους με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αντικατάσταση ΙΣ γίνεται μόνο μετά από έγγραφη, μέσω e-mail, εισήγηση των αρμόδιων για την έρευνα Διευθύνσεων ή Τμημάτων ή ΠΥΣ ή των υπευθύνων των ερευνών προς το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η παραλαβή νεότερου σχετικού αρχείου μπορεί να διαφέρει όχι μόνο ως προς τους νέους ΙΣ αλλά και ως προς τους ήδη χρησιμοποιούμενους, αφού οι μονάδες ενός/μίας ΙΣ που τέθηκε εκτός έρευνας μπορεί να ανατέθηκαν σε ήδη απασχολούμενο/η ΙΣ, ο/η οποίος/α δεν είχε συμπληρώσει το δηλωθέν από αυτόν/ήν όριο ωρών διαθεσιμότητας.

Η ενημέρωση των ΠΥΣ για όλα τα θέματα που άπτονται της έρευνας γίνεται από την αρμόδια Διεύθυνση ή Τμήμα ή ΠΥΣ που διενεργεί την έρευνα, κατά περίπτωση, και όχι από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών.

VIII. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Οι ΙΣ πριν αναλάβουν τις μονάδες έρευνας για την οποία επελέγησαν, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν το σχετικό με την έρευνα εκπαιδευτικό μη αμειβόμενο σεμινάριο, το οποίο πραγματοποείται στην Κεντρική Υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ για την Αττική και στις κατά τόπους ΠΥΣ για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ερευνών, μετά την επιλογή των ΙΣ, άμεσα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή τηλεφωνικά τους ΙΣ για το χρόνο και τον τόπο που θα διενεργηθεί το σεμινάριο προκειμένου να το παρακολουθήσουν, να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να εκδοθεί η προσωπική Κάρτα ΙΣ, να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση ανάθεσης μίσθωσης έργου και να τους δοθεί το υλικό της έρευνας.

Ειδικότερα για τις ΠΥΣ, όπου οι επιλεγέντες ΙΣ θα πρέπει να προσέρχονται στην έδρα της ΠΥΣ για να εκπαιδευτούν και επειδή τόσο οι μετακινήσεις αυτές όσο και η συμμετοχή στο σεμινάριο δεν αμείβονται, η ΕΛΣΤΑΤ εφαρμόζει και άλλους τρόπους εκπαίδευσης των ΙΣ, όπως εκπαίδευση τηλεφωνικά ή/και ηλεκτρονικά, με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή/και μέσω skype ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Η παράδοση της Κάρτας Ιδιώτη Συνεργάτη και του υλικού της έρευνας στον ΙΣ γίνεται μόνον εφόσον έχουν παραδοθεί από τον ΙΣ και έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους υπαλλήλους τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων των υπογεγραμμένων Δηλώσεων για: α) την καλύτερη δυνατή και έγκαιρη εκτέλεση του στατιστικού έργου που αναλαμβάνει, β) την τήρηση του στατιστικού απορρήτου των στοιχείων που θα χειριστεί και γ) την ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα.

Το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών πρέπει να ενημερώνεται εγγράφως, μέσω e-mail, πριν τη διενέργεια του σεμιναρίου στην Κεντρική Υπηρεσία, προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα παρουσίας εκπροσώπου του σε αυτό για γενική ενημέρωση σχετικά με θέματα ΙΣ. Στην περίπτωση σεμιναρίων στην Περιφέρεια, πάλι ενημερώνεται το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών και δύναται να ενεργήσει ως ανωτέρω, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εάν δεν παρευρεθεί εκπρόσωπος από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών, τότε η γενική ενημέρωση σχετικά με θέματα ΙΣ γίνεται από τους αρμόδιους για τις έρευνες υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας ή της οικείας ΠΥΣ.

Σε περίπτωση παραιτήσεων και αρνήσεων ΙΣ μετά το σεμινάριο ή κατά τη διάρκεια διενέργειας της έρευνας αποστέλλεται άμεσα από το Τμήμα που διενεργεί την έρευνα εισήγηση, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, προς το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών για αντικαταστάσεις και νέες αναθέσεις σε ΙΣ.

IΧ. Κάρτα Ιδιώτη Συνεργάτη

Η Κάρτα Ιδιώτη Συνεργάτη εκτυπώνεται από το Τυπογραφείο της ΕΛΣΤΑΤ. Μετά τον έλεγχο και την εξακρίβωση της ορθότητας και πληρότητας των δικαιολογητικών, η Κάρτα συμπληρώνεται από τον υπάλληλο που ελέγχει τα δικαιολογητικά του ΙΣ και υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοίκησης ή τον/την νόμιμο Αναπληρωτή του, στην περίπτωση των ΙΣ που θα χρησιμοποιηθούν στην Αττική.

Οι Κάρτες των ΙΣ οι οποίοι θα απασχοληθούν εκτός Αττικής, υπογράφονται από τον/την Προϊστάμενο/η της οικείας ΠΥΣ ή τον/την νόμιμο/η Αναπληρωτή του και παραδίδονται στους ΙΣ.

Η Κάρτα ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα που ορίζεται από την ημερομηνία έναρξης της έρευνας που αναλαμβάνει ο/η ΙΣ, η οποία αναγράφεται στη σχετική απόφαση διενέργειάς της μέχρι και τη λήξη του ισχύοντος Μητρώου ΙΣ. Η Κάρτα είναι ατομική και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον/την ΙΣ για τον/την οποίο/α έχει εκδοθεί. Απαγορεύεται η χρησιμοποίησή της από τρίτον. Κάθε ΙΣ είναι υποχρεωμένος/η να την επιδεικνύει στα ερευνώμενα Νοικοκυριά ή Επιχειρήσεις, κατά περίπτωση, που επισκέπτεται μαζί με ειδική ενημερωτική επιστολή για τη συγκεκριμένη έρευνα στην οποία συμμετέχει, την οποία του χορηγεί η αρμόδια για τη διενέργεια της έρευνας Διεύθυνση.

Τα αρμόδια για τη διενέργεια των ερευνών Τμήματα ή οι οικείες ΠΥΣ, κατά περίπτωση, δεν παραδίδουν το υλικό της έρευνας, αν ο/η ΙΣ δεν έχει παραδώσει για έλεγχο τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται και δεν διαθέτει Κάρτα ΙΣ.

Κάθε ΙΣ υποχρεούται να παραδώσει στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών ή στην οικεία ΠΥΣ, κατά περίπτωση, την Κάρτα του/της, ταυτόχρονα με την παράδοση των ερωτηματολογίων της έρευνας ή των ερευνών που έχει αναλάβει για την περίοδο του ισχύοντος Μητρώου.

Αν για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί η συμμετοχή του/της ΙΣ στη διενέργεια κάποιας έρευνας, ο αρμόδιος υπάλληλος της έρευνας οφείλει να ενημερώσει το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών και να μεριμνήσει ώστε να επιστραφεί η Κάρτα του/της ΙΣ στο ανωτέρω Τμήμα.

X. Ειδοποίηση για συμμετοχή σε έρευνα

Ο/Η υποψήφιος/α ΙΣ ειδοποιείται για την επιλογή του σε διενεργούμενη έρευνα με γραπτό μήνυμα στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που έχει υποχρεωτικά δηλώσει για επικοινωνία με την ΕΛΣΤΑΤ στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωσή του/της. Με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή, με γραπτό μήνυμα από τον τηλεφωνικό αριθμό του ανωτέρω κινητού στον αριθμό του κινητού από το οποίο του/της έχει αποσταλεί το μήνυμα-πρόσκληση) ο/η υποψήφιος/α ΙΣ αποδέχεται την πρόσκληση. Αυτόματα, η εφαρμογή στέλνει είτε μήνυμα επιβεβαίωσης παραλαβής, στην περίπτωση που ο/η ΙΣ στέλνει σωστά τον κωδικό για συμμετοχή στην έρευνα, είτε μήνυμα μη σωστής αποστολής από τον/την υποψήφιο/α ώστε να επαναλάβει τη διαδικασία.

Η σχετική διαδικασία καταγράφεται ηλεκτρονικά και ισχύει, ως αποδεικτικό, το ηλεκτρονικό αρχείο που προκύπτει από το σύστημα αποστολής και λήψης μηνυμάτων, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί από τον πάροχο της συγκεκριμένης εφαρμογής για την ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου της ΕΛΣΤΑΤ που εμφανίζεται στο μήνυμα-πρόσκληση παραπέμπει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή του κέντρου αποστολής-λήψης μηνυμάτων της ΕΛΣΤΑΤ και δεν αντιστοιχεί σε φυσικό πρόσωπο.

Για να μην διακινδυνεύσει η έγκαιρη διεξαγωγή των ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, η μη απόκριση του/της υποψήφιου/ας, ανεξαρτήτως λόγου, εντός διαστήματος 48 ωρών από την ακριβή ώρα αποστολής του μηνύματος, θεωρείται ως άρνηση και έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του/της από τις επιλογές όλων των ερευνών που θα διενεργηθούν με βάση το ισχύον Μητρώο ΙΣ.

Σε περίπτωση που αποδειχτεί εκ των υστέρων ότι ο/η ΙΣ δεν ευθύνεται ο/η ίδιος/α για τη μη απόκρισή του/της στην πρόσκληση της ΕΛΣΤΑΤ εντός 48 ωρών, αλλά η ευθύνη αυτή ανήκει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λόγω τεχνικών προβλημάτων και εφόσον ο/η ΙΣ προσκομίσει στην ΕΛΣΤΑΤ τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, λήγει ο αποκλεισμός του/της και επανέρχεται στο μητρώο από το σημείο της ενεργοποίησής του/της και έπειτα.

Τα γραπτά μηνύματα αποστέλλονται συγχρόνως και προς τα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων του Τμήματος Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών (προκειμένου να διαπιστωθεί έγκαιρα τυχόν τεχνικό πρόβλημα αποστολής μηνυμάτων από την πάροχο εταιρεία προς τους ΙΣ).

Η αποστολή και η λήψη μηνυμάτων γίνεται από και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου και καταγράφεται η ημερομηνία και ακριβής ώρα αποστολής και λήψης των μηνυμάτων. Η προθεσμία ανταπόκρισης μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες από την ακριβή ημερομηνία και ώρα αποστολής τηρείται αυστηρά.

Η αποστολή των μηνυμάτων γίνεται τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, εκτός της Παρασκευής, ώστε στο διάστημα των 48 ωρών να υπάρχει και εργάσιμος χρόνος για επικοινωνία με υπαλλήλους του Τμήματος Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών. Επίσης, δεν γίνονται αποστολές μηνυμάτων παραμονές αργιών και μεγάλων εορτών (π.χ., Χριστουγέννων, Πάσχα) λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Με την εκπνοή των σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ακριβή ώρα αποστολής τους, εκτυπώνονται τα παραληφθέντα μηνύματα, προσδιορίζεται σαφώς ποια αναγράφουν τον ορθό κωδικό αποδοχής της συγκεκριμένης έρευνας και καταχωρούνται ως αρνήσεις τα μηνύματα των ΙΣ για τα οποία δεν έχει καταγραφεί μήνυμα αποδοχής.

Μέχρι τη λήξη των σαράντα οκτώ (48) ωρών συνεχίζεται η επιλογή για τη συγκεκριμένη έρευνα με νέες αναθέσεις-αντικαταστάσεις ΙΣ που δεν αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην έρευνα για οιονδήποτε λόγο, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία. Αμέσως μετά την εκπνοή των σαράντα οκτώ (48) ωρών γίνεται νέα μαζική αποστολή μηνυμάτων και ειδοποιούνται νέοι ΙΣ. Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να γίνουν αποδεκτές οι αναθέσεις σε όλες τις μονάδες του δείγματος της έρευνας.

XI. Άρση αποκλεισμού

Η άρση αποκλεισμού ΙΣ, ισχύει από τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η άρση του αποκλεισμού γίνεται κατόπιν έγκρισης των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και του Προέδρου της Αρχής.

Μετά από την άρση αποκλεισμού οι αναθέσεις γίνονται σε επόμενες ή νέες έρευνες και όχι σε όσες έχουν ανατεθεί ή διενεργούνται ήδη.

ΧII. Αμοιβές Ιδιωτών Συνεργατών

Η αμοιβή του/της ΙΣ καθορίζεται από τον αριθμό των ορθώς και πλήρως συμπληρωμένων ερωτηματολογίων της έρευνας για την οποία έχει επιλεγεί, τα οποία θα παραδώσει με βάση τη Σύμβαση Ανάθεσης Μίσθωσης Έργου που έχει υπογράψει και εντός του οριζόμενου σε αυτήν χρόνου ολοκλήρωσης του έργου. Η τιμή εκάστου ερωτηματολογίου ορίζεται στην Απόφαση έγκρισης διενέργειας της αντίστοιχης έρευνας.

Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μετά την παράδοση και τον έλεγχο ορθότητας και πληρότητας των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων, τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης του έργου (ποιοτικά και ποσοτικά) από την αρμόδια για τη διενέργεια της έρευνας Δ/νση της ΕΛΣΤΑΤ, την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος πληρωμής και τη θεώρησή του, εφόσον απαιτείται, από την Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο στάδιο της πληρωμής, οι ΙΣ για τους οποίους προκύπτει αμοιβή, στο εκάστοτε χρηματικό ένταλμα πληρωμής, ακαθάριστου ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, οφείλουν, για την πληρωμή τους, να προσκομίζουν στο Ταμείο της ΕΛΣΤΑΤ φορολογική ενημερότητα. Για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ οφείλουν να προσκομίζουν και ασφαλιστική ενημερότητα.

1. ΙΣ που εκδίδουν τιμολόγιο

Οι ΙΣ που υπόκεινται στις διατάξεις του Ν.4308/2014 είναι υποχρεωμένοι, λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, να εκδίδουν τιμολόγιο για τις αμοιβές που λαμβάνουν από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα άρθρα 8, 9, 10 & 11 του Νόμου 4308/2014, κατά περίπτωση.

Για τους ΙΣ με τιμολόγιο, στην τιμή του ερωτηματολογίου συμπεριλαμβάνεται και ΦΠΑ 24%, όπου προκύψει και όπως κάθε φορά ισχύει.

Επί της καθαρής αμοιβής παρακρατείται φόρος 8%.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣ που προτίθεται να κλείσει τα βιβλία του/της, οφείλει να ενημερώσει, ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, το αρμόδιο, για την έρευνα που έχει επιλεγεί, Τμήμα ή την αρμόδια ΠΥΣ, κατά περίπτωση, ώστε να γίνει εκκαθάριση των αμοιβών του/της πριν από το κλείσιμο των βιβλίων.

2. ΙΣ που αμείβονται με τίτλο κτήσης

Οι ΙΣ που δεν εκδίδουν τιμολόγιο, αμείβονται με τίτλο κτήσης. Επί της καθαρής αμοιβής τους διενεργούνται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ τρίτων, υπέρ ΕΦΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν. 4509/2017 και παρακρατείται φόρος 8%, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Κατά την υποβολή των δικαιολογητικών τους υποβάλλουν και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 στην οποία δηλώνουν ότι:

α) δεν υπόκεινται στις διατάξεις του Ν.4308/2014, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 39 του ιδίου Νόμου, δεδομένου ότι η εργασία που θα αναλάβουν είναι ευκαιριακή και παρεπόμενη απασχόληση και

β) γνωρίζουν πως το συνολικό ετήσιο ποσό που μπορούν να λάβουν (όπως προβλέπεται από το παραπάνω άρθρο), είτε από την ΕΛΣΤΑΤ είτε από αλλού, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ από παροχή υπηρεσιών ή πώληση προϊόντων.

Επίσης, ενημερώνονται ότι, σε περίπτωση που υπερβούν το ποσό των 10.000 ευρώ, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί και να πληρωθούν, οφείλουν να προσκομίσουν τιμολόγιο σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4308/2014. Διαφορετικά, σταματούν τη συλλογή και γίνεται συναινετική λύση της σύμβασης ή των συμβάσεων που ήδη έχουν συνάψει με την ΕΛΣΤΑΤ, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από επόμενες αναθέσεις του ισχύοντος μητρώου.

Οι ΙΣ που θα αμειφθούν με Τίτλο Κτήσης, υποχρεούνται να απογραφούν στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του «Αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών-Τίτλος Κτήσης». Η απογραφή θα διενεργείται από το Τμήμα Μητρώου των Περιφερειακών και Τοπικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου, πριν την έκδοση του παραστατικού παρεχόμενων υπηρεσιών (Τίτλος Κτήσης).

Για την απογραφή απαιτείται η υποβολή αντιγράφου της Σύμβασης και η διαδικασία διενεργείται άπαξ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣ που αμείβεται με τίτλο κτήσης και ανοίξει βιβλία, οφείλει να ενημερώσει προηγουμένως το αρμόδιο, για την έρευνα που έχει επιλεγεί, Τμήμα ή την αρμόδια ΠΥΣ, κατά περίπτωση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

- Οι ΙΣ που αμείβονται με Τίτλο Κτήσης, πριν συμπληρώσουν το ανώτατο ετήσιο όριο των 10.000 € (άρθρο 39 του Ν.4308/2014), είτε από την απασχόλησή τους σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ είτε σε άλλο φορέα, εάν δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε έναρξη εργασιών επιτηδευματία (ΔΠΥ), ώστε να συνεχίσουν τις έρευνες, μπορούν να παραιτηθούν, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από επόμενες αναθέσεις του ισχύοντος μητρώου.

- ΙΣ που αμείβεται με ΔΠΥ και επιθυμεί κατά τη διάρκεια της Σύμβασης που έχει με την ΕΛΣΤΑΤ, να κλείσει τα βιβλία του, οφείλει να ενημερώσει ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ και ΑΜΕΣΑ την ΕΛΣΤΑΤ , ώστε η Υπηρεσία να προβεί σε εκκαθάριση της εργασίας του/της, να εκδώσει το σχετικό ΔΠΥ και στη συνέχεια ο/η ίδιος/α να προχωρήσει στη διακοπή. Εξυπακούεται ότι η Σύμβαση καταγγέλεται δεδομένου ότι, λόγω του ΔΠΥ που διέθετε, έλαβε προτεραιότητα στην επιλογή του/της ως ΙΣ.

Η αρμοδιότητα ενημέρωσης των ΙΣ για όλα τα ανωτέρω ανήκει στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών- Ερευνητών, καθώς και στα Τμήματα της ΚΥ της ΕΛΣΤΑΤ και των ΠΥΣ που έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια των ερευνών.

Επί ειδικότερων θεμάτων πληρωμών, οι ΙΣ απευθύνονται στην αρμόδια για τη διενέργεια της έρευνας Διεύθυνση, η οποία με τη σειρά της υποβάλλει σχετικό ερώτημα στη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να δοθεί σχετική απάντηση. Έτσι, ταυτόχρονα και εξίσου, ενημερώνονται για το ίδιο θέμα, όλοι οι εμπλεκόμενοι.

ΧIII. Εξορθολογισμός των αμοιβών για τα πλήρως και ορθά συμπληρωμένα ερωτηματολόγια των στατιστικών ερευνών, βάσει των οποίων αποζημιώνονται οι ΙΣ

Η αμοιβή των ΙΣ καθορίζεται σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες μέτρησης του έργου τους και προκαθορισμένη αμοιβή ανά μονάδα έργου. Αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων ή άλλων μονάδων έργου (όπως, π.χ., κατάλογοι-πλαίσια) κάθε έρευνας, τα οποία επιστρέφονται από τους ΙΣ στην ΕΛΣΤΑΤ. Η αμοιβή για κάθε ερωτηματολόγιο έχει υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ είτε με βάση το μέσο χρόνο που απαιτείται για την πλήρη και ορθή συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, όσον αφορά στις έρευνες στα νοικοκυριά είτε με βάση το χρόνο ολοκλήρωσης των επαφών με κάθε επιχείρηση που είναι υπόχρεη παροχής στοιχείων, όταν πρόκειται για έρευνες στις επιχειρήσεις.

Η αμοιβή και ο χρόνος συμπλήρωσης για κάθε ερωτηματολόγιο δύναται να αναπροσαρμόζεται από την ΕΛΣΤΑΤ ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις, πριν την έναρξη κάθε έρευνας, κατά τη διαδικασία έκδοσης της σχετικής απόφασης έγκρισης του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για τη διενέργεια της εκάστοτε έρευνας.

XIV. Παραλαβή και παράδοση ερωτηματολογίων

Η παραλαβή ερωτηματολογίων από τους ΙΣ και η παράδοσή τους στους υπευθύνους των ερευνών στην ΕΛΣΤΑΤ (είτε στην ΚΥ είτε στην οικεία ΠΥΣ) γίνεται από τους ΙΣ αυτοπροσώπως.

Οι ΙΣ υποχρεούνται να παραδώσουν τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, δεδομένου ότι η διακράτηση προσωπικών δεδομένων από ΙΣ, που είναι εκτελών την επεξεργασία, μετά τη λήξη της σχετικής σύμβασης με αυτόν, συνιστά παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και τον καθιστά εφεξής υπεύθυνο επεξεργασίας με όλες τις σχετικές ευθύνες. Υπόκειται στα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός (ύψους έως 20 εκατομμυρίων ευρώ) και φέρει αστική ευθύνη έναντι των πολιτών των οποίων τα δεδομένα επεξεργάζεται παρανόμως, οι οποίοι μπορούν να στραφούν εναντίον του με αγωγές αποζημίωσης.

Παράλληλα, με τον νόμο 4624/2019 η παράνομη επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης προσωπικών δεδομένων έχει τυποποιηθεί ως έγκλημα, τιμωρούμενο με φυλάκιση ή και κάθειρξη στην περίπτωση βαρύτερων συμπεριφορών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 38 προβλέπεται ότι:

«1. Όποιος, χωρίς δικαίωμα:

α) επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και με την πράξη του αυτή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών·

β) τα αντιγράφει, αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, συλλέγει, καταχωρεί, οργανώνει, διαρθρώνει, αποθηκεύει, προσαρμόζει, μεταβάλλει, ανακτά, αναζητεί πληροφορίες, συσχετίζει, συνδυάζει, περιορίζει, διαγράφει, καταστρέφει, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

2. Όποιος χρησιμοποιεί, μεταδίδει, διαδίδει, κοινολογεί με διαβίβαση, διαθέτει, ανακοινώνει ή καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία απέκτησε σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 ή επιτρέπει σε μη δικαιούμενα πρόσωπα να λάβουν γνώση των δεδομένων αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

3. Εάν η πράξη της παραγράφου 2 αφορά ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του άρθρου 9 παράγραφος 1 του ΓΚΠΔ ή δεδομένα που αφορούν ποινικές καταδίκες και αδικήματα ή τα σχετικά με αυτά μέτρα ασφαλείας του άρθρου 10 του ΓΚΠΔ, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

4. Με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών τιμωρείται ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων, εάν είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημία σε άλλον ή να βλάψει άλλον και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ.

5. Εάν από τις πράξεις των παραγράφων 1 έως και 3 προκλήθηκε κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή για την εθνική ασφάλεια, επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

6. Τα κακουργήματα που προβλέπονται στο παρόν άρθρο υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.»

Τα ανωτέρω γίνονται γνωστά, παράλληλα με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί με τη σύμβαση που έχει υπογράψει κάθε ΙΣ, καθώς και με την τήρηση του στατιστικού απορρήτου.

XV. Προσωπικά δεδομένα

Κάθε ΙΣ ενημερώνεται με σαφήνεια για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ, και ειδικότερα:

· Στην επεξεργασία από την ΕΛΣΤΑΤ του συνόλου των προσωπικών του/της δεδομένων που παραχωρεί στην τελευταία στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο μητρώο ΙΣ και της σύναψης σχετικής σύμβασης και για τους σκοπούς που απορρέουν από αυτήν και την ισχύουσα νομοθεσία, ιδίως δε (και μη περιοριστικά) στην ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ περίληψης της σύμβασης κι όλων των σχετικών με τη σύμβαση εγγράφων, π.χ., πληρωμών του.

· Επίσης, όπως σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, Κανονισμός (EE) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (GDPR), η ΕΛΣΤΑΤ θα διατηρήσει αποθηκευμένο, σε ασφαλή βάση δεδομένων, το σύνολο των προσωπικών δεδομένων που ο/η ΙΣ παραχώρησε σε αυτήν, όπως:

o τα στοιχεία επικοινωνίας του/της ΙΣ,

o τα προσωπικά στοιχεία που ο/η δεύτερος/η συμβαλλόμενος/η έδωσε στην πρώτη στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των παρασχεθέντων στοιχείων του/της ΙΣ κατά τα ανωτέρω μόνο για τους σκοπούς που απορρέουν από τη σύμβαση και σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα λάβει όλα τα προβλεπόμενα από τον παραπάνω Κανονισμό και τη σχετική νομοθεσία μέτρα προστασίας, ώστε να προστατεύσει τα παρασχεθέντα δεδομένα από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία.

Υπεύθυνος επεξεργασίας είναι ο εκ του νόμου οριζόμενος σε σχέση με τα ΝΠΔΔ και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Τα δεδομένα θα τηρηθούν για όσο διάστημα απαιτείται εκ της σχετικής νομοθεσίας.

Ο/Η ΙΣ φέρει τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό ΕΕ 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (GDPR) και τον Νόμο 4624/2019.

XVI. Λήξη συνεργασίας

α) Καταγγελία σύμβασης γίνεται στις περιπτώσεις που:

· ο/η ΙΣ τεκμηριωμένα δεν ανταποκρίνεται στο έργο που του ανατίθεται ή/και δεν συμμορφώνεται με τις από την παρούσα απορρέουσες υποχρεώσεις του, όλες των οποίων είναι ουσιώδεις, μετά από εισήγηση του αρμοδίου Τμήματος ή ΠΥΣ, κατά περίπτωση, ή αν ο/η ΙΣ παραιτηθεί στο μέσον της διαδικασίας συλλογής των στοιχείων μιας έρευνας.

· ο/η ΙΣ κατά τη διάρκεια της σύμβασης, καταθέσει -«κλείσει» -τα βιβλία του στη Δ Ο Υ.

Στην καταγγελία και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των ερωτηματολογίων που έχει ήδη παραδώσει και πρόκειται να πληρωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και η ακριβής ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης.

β) Συναινετική λύση σύμβασης γίνεται στις περιπτώσεις που:

· Ο/Η ΙΣ δηλώσει ότι έχει υπερβεί το συνολικό ετήσιο ποσό των 10.000 ευρώ που μπορεί να λάβει είτε από την ΕΛΣΤΑΤ είτε από αλλού, από παροχή υπηρεσιών ή πώληση προϊόντων.

· Ο/Η ΙΣ για λόγους αποδεδειγμένα ανωτέρους της θέλησης του (που πιστοποιούνται από τον/την κατά περίπτωση υπεύθυνο/η της έρευνας) δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα που του έχει ανατεθεί.

· Ο/Η ΙΣ αποκτήσει ΔΠΥ.

Σε περίπτωση που ο/η ΙΣ εγκαταλείψει την έρευνα και δεν έχει συμπληρώσει κανένα ερωτηματολόγιο, οπότε δεν έχει καμία οικονομική αξίωση από την ΕΛΣΤΑΤ, αρκεί μία υπεύθυνη δήλωσή του/της, στην οποία θα δηλώνει ότι παραιτείται αυτοβούλως και δεν έχει καμία οικονομική αξίωση από την ΕΛΣΤΑΤ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΗ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΑΜΕΛΛΗΤΙ