ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ένταξη στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών (ΙΣ)

περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023

& Κανόνες Επιλογής, Τοποθέτησης και Ανάθεσης Μονάδων Ερευνών

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την ένταξή τους στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών (ΙΣ) περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023.

Η αίτηση αποτελεί παράλληλα υπεύθυνη δήλωση για όλα τα αναφερόμενα σε αυτήν.

Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνεται από την 12η ώρα της 3ης Φεβρουαρίου 2023 έως και την 24η ώρα της 6ης Μαρτίου 2023 στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://circa.statistics.gr/pls/htmldb/f?p=19622023:5558

 

Α. Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών (ΙΣ) της ΕΛΣΤΑΤ

To Μητρώο ΙΣ καταρτίζεται περιοδικά από την ΕΛΣΤΑΤ με διάρκεια έως οκτώ (8) μηνών για την κατάταξη, επιλογή και ανάθεση μονάδων ερευνών στους ΙΣ που θα αναλάβουν το έργο της συλλογής στοιχείων για έρευνες.

Για τη δημιουργία του Μητρώου εκδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, που δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, ανακοινώνεται σε δημόσιους χώρους και αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, έναν τουλάχιστον μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ενώ εκδίδεται αντίστοιχο Δελτίο Τύπου.

 

Α.1. Προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο ΙΣ της ΕΛΣΤΑΤ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Μητρώο ΙΣ έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή έχουν πιστοποιητικό Ελληνομάθειας αντίστοιχου επιπέδου (B2), ηλικίας 18 έως 67 ετών.

Ειδικά για τη συμμετοχή στην Ετήσια Γεωργική Έρευνα (ΕΓΕ) δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο πτυχιούχοι γεωπόνοι (γεωτεχνικοί) Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής  εκπαίδευσης, ηλικίας 22-67 ετών, με γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης στο Μητρώο ΙΣ οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων οργανισμών, καθώς και όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στο στρατό.

 

Α.2. Επισημάνσεις

1. Άνεργοι: Η ένταξη στο Μητρώο ΙΣ είναι πιθανό να επιφέρει αλλαγές στο καθεστώς εγγεγραμμένης ανεργίας ή σε επιδόματα και ωφελήματα που προκύπτουν από αυτό. Πρέπει για τον λόγο αυτό άνεργοι, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μητρώο, να αναζητήσουν πριν την υποβολή της αίτησής τους τις σχετικές πληροφορίες από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην οποία υπάγονται.

2. Συνταξιούχοι: Η ένταξη στο Μητρώο ΙΣ είναι πιθανό να επιφέρει αλλαγές στις συντάξεις, σύμφωνα με το άρθρο 20 Ν. 4387/2016 ΦΕΚ 85 Α, όπως κάθε φορά ισχύει. Πρέπει για τον λόγο αυτό συνταξιούχοι, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μητρώο, να αναζητήσουν πριν την υποβολή της αίτησής τους τις σχετικές πληροφορίες από τον αρμόδιο φορέα ασφάλισής τους και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που ο φορέας τους θα υποδείξει.

3. Δημόσιοι Υπάλληλοι: ΙΣ, που κατά τη διάρκεια ισχύος του Μητρώου στο οποίο έχει ενταχθεί αποκτά ιδιότητα υπαλλήλου δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων οργανισμών, πρέπει να ενημερώσει εγγράφως την ΕΛΣΤΑΤ για να πραγματοποιηθεί η διαγραφή του από το Μητρώο, η αντικατάστασή του από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης υποψήφιο και η λύση τυχόν σύμβασης που έχει υπογράψει.

4. Γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών/tablet για συμμετοχή σε έρευνες ή για επιπλέον μοριοδότηση αποτελούν η καλή γνώση χειρισμού Microsoft Office, η δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και η ευχέρεια χειρισμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Β. Έργο των Ιδιωτών Συνεργατών

Οι ΙΣ αναλαμβάνουν το έργο της συλλογής στοιχείων στατιστικών ερευνών. Ειδικότερα, το έργο των ΙΣ περιλαμβάνει την για λογαριασμό της ΕΛΣΤΑΤ έγκαιρη, πλήρη και σωστή συλλογή στοιχείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς και τη συλλογή διοικητικών δεδομένων, και την παράδοσή τους στην ΕΛΣΤΑΤ στους χρόνους που αυτή θέτει και σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες της. Τα στοιχεία συλλέγονται σε καθορισμένους χρόνους, κατά κύριο λόγο με προσωπικές συνεντεύξεις στο χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων και με ειδικά κατά έρευνα ερωτηματολόγια.

Οι ΙΣ δεν αποτελούν εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ. Συνάπτουν σύμβαση έργου, για την ολοκλήρωση του οποίου δεσμεύονται (άρθρο 8 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ, ΦΕΚ 2390 Β), και η σχέση τους με την ΕΛΣΤΑΤ δεν αποτελεί σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως προκύπτει και από την υπ’ αριθ. 22808/24.10.2022 βεβαίωση του ΑΣΕΠ, ούτε δημιουργεί οποιοδήποτε δικαίωμα/ωφέλημα που θα προέκυπτε από μία τέτοια σχέση εργασίας.

 

 

Β.1. Υποχρεώσεις των Ιδιωτών Συνεργατών

Οι ΙΣ πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις για την ολοκλήρωση του έργου τους, δηλαδή να μπορούν να διεκπεραιώσουν πολλαπλές μετακινήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να πραγματοποιούν προσωπικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους αυτών.

Πρέπει να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, επικοινωνιακές ικανότητες και κατά την εκτέλεση του έργου τους να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και ευγενική συμπεριφορά.

Πρέπει κατά τις επισκέψεις τους να επιδεικνύουν πάντα την προσωπική τους κάρτα Ιδιώτη Συνεργάτη, που παίρνουν από την ΕΛΣΤΑΤ πριν την έναρξη του έργου τους.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 36, 39 και 41 του Ν. 4387/2016 ΦΕΚ 85 Α, όπως κάθε φορά  ισχύει.

Πρέπει να εκτελούν το έργο τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από την ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με τις οδηγίες της και να ενημερώνουν συστηματικά τον υπεύθυνο της έρευνας για την εξέλιξή του.    

Πρέπει να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο της έρευνας και να προσέρχονται στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας ή των Περιφερειακών Υπηρεσιών (ΠΥΣ) της ΕΛΣΤΑΤ, όταν αυτό απαιτείται.

Η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί κατά την κρίση της να ορίσει ότι η συλλογή των στοιχείων μπορεί να γίνεται και τηλεφωνικά ή με άλλους τρόπους από απόσταση, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

 

Γ. Υποβολή Αίτησης

Οι αιτήσεις για την εγγραφή στο Μητρώο ΙΣ υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, μόνο ηλεκτρονικά, στον σύνδεσμο:

https://circa.statistics.gr/pls/htmldb/f?p=19622023:5558

 

στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ www.statistics.gr, θεματική ενότητα ΕΛΣΤΑΤ, ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες (ΙΣ)», και αποτελούν υπεύθυνες δηλώσεις για όσα δηλώνονται σε αυτές.

 

Γ.1. Κατηγορίες Ερευνών

Οι υποψήφιοι ΙΣ δηλώνουν στην αίτησή τους μόνο μία κατηγορία ερευνών στην οποία  επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Οι κατηγορίες είναι:

1. Έρευνες που διενεργούνται σε Νοικοκυριά

2. Έρευνες που διενεργούνται σε Επιχειρήσεις

3. Ετήσια Γεωργική Έρευνα (στην Αττική εμφανίζονται για επιλογή μόνον οι Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες υπάρχουν Δήμοι που έχουν εκμεταλλεύσεις).

 

 

Γ.2. Διαδικασία υποβολής αίτησης

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από 12η ώρα της 3ης Φεβρουαρίου 2023 έως και την 24η ώρα της 6ης Μαρτίου 2023. Η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί κατά την κρίση της να παρατείνει την προθεσμία με σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της. Μετά το πέρας της προθεσμίας και των τυχόν παρατάσεών της δεν μπορεί να υποβληθεί έγκυρα καμία αίτηση.

Σε περιπτώσεις όπου, μετά το πέρας της προθεσμίας, οι υποψήφιοι δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι θέσεις ΙΣ σε συγκεκριμένη περιοχή, είναι δυνατή η επανέναρξη της διαδικασίας αιτήσεων για τη συγκεκριμένη περιοχή με απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι ΙΣ που είχαν εγγραφεί σε προηγούμενα Μητρώα ΙΣ πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση για το τρέχον Μητρώο.

Ενδιαφερόμενοι που δεν μπορούν να υποβάλουν με δικά τους μέσα την ηλεκτρονική αίτηση έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλουν με τη βοήθεια των υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ:

        στην Κεντρική Υπηρεσία στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών της Δ/νσης Διοίκησης και στο Τμήμα Βιβλιοθήκης και Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστοχώρου της Δ/νσης Στατιστικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων και

        στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Στατιστικής (ΠΥΣ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αίτησή του ο ΙΣ δηλώνει τις περιοχές στις οποίες επιθυμεί να αναλάβει έργο (περιοχή προτίμησης). Προτίμηση μπορεί να δηλωθεί για έναν έως και όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ο ΙΣ θα διαμένει κατά τη διενέργεια των ερευνών που θα αναλάβει. Στην Περιφέρεια Αττικής μπορούν να δηλωθούν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας.

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, την Καβάλα-Θάσο, τις Κυκλάδες, τη Μαγνησία-Σποράδες και τις Νήσους Αττικής, οι προς επιλογή περιοχές (Δήμοι) καθορίζονται, λόγω των νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων, ως εξής:

 

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΔΗΜΟΙ: ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ, ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ, ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΣΟΥ, ΚΩ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΡΟΥ, ΜΕΓΙΣΤΗΣ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΥΜΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΧΑΛΚΗΣ

ΚΑΒΑΛΑ - ΘΑΣΟΣ

ΔΗΜΟΙ: ΘΑΣΟΥ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΝΕΣΤΟΥ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΔΗΜΟΙ: ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΑΦΗΣ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΗΤΩΝ, ΚΕΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΠΑΡΟΥ, ΣΕΡΙΦΟΥ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΝΟΥ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ – ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΔΗΜΟΙ:  ΑΛΜΥΡΟΥ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΒΟΛΟΥ, ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ, ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΣΚΙΑΘΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΝΗΣΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΙ: ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ, ΑΙΓΙΝΑΣ, ΚΥΘΗΡΩΝ, ΠΟΡΟΥ, ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ, ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ, ΥΔΡΑΣ

 

Μετά την υποβολή της αίτησης κάθε υποψήφιος ΙΣ λαμβάνει, στο e-mail που έχει δηλώσει, μήνυμα επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό που έλαβε η αίτησή του.    

Αλλαγές και τροποποιήσεις της αίτησης πραγματοποιούνται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Για κάθε τροποποιημένη αίτηση αποστέλλεται νέος κωδικός. Τροποποιημένη αίτηση συνιστά παραίτηση από κάθε προηγούμενη αίτηση. Ισχυρή και έγκυρη είναι μόνο η τελευταία χρονικά τροποποιημένη αίτηση που υποβλήθηκε πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο κωδικός της αίτησης απαιτείται για την είσοδο του υποψήφιου στην πλατφόρμα, στην οποία θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, καθώς και για την αποστολή των δικαιολογητικών του.

Οι υποψήφιοι ΙΣ έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης της αίτησης που υποβάλλουν.

ΠΡΟΣΟXH: Έξοδα μετακίνησης/διαμονής, έξοδα για τη μετάβαση στην κατοικία/έδρα των ερευνώμενων και γενικά έξοδα για τη διενέργεια της έρευνας δεν αποζημιώνονται. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη δήλωση των περιοχών προτίμησης στην αίτησή τους, καθώς η δήλωση σε περιοχές προτίμησης εκτός του τόπου διαμονής τους συνεπάγεται δική τους επιβάρυνση με έξοδα μετάβασης/διαμονής κλπ για τη διενέργεια της έρευνας.

 

Δ. Πίνακες κατάταξης

Με το πέρας της προθεσμίας της υποβολής των αιτήσεων οι υποψήφιοι ΙΣ μοριοδοτούνται βάσει των στοιχείων που έχουν δηλώσει. Με αυτόν τον τρόπο  δημιουργούνται οι πίνακες κατάταξης όλων των υποψηφίων που υπέβαλαν ορθά και έγκαιρα αίτηση.

 

Δ.1. Κατάρτιση πινάκων

Οι πίνακες κατάταξης των υποψήφιων ΙΣ καταρτίζονται ανά κατηγορία ερευνών (Νοικοκυριά, Επιχειρήσεις, ΕΓΕ) κατά φθίνουσα σειρά μορίων, κατά έρευνα, δηλωθέντα Δήμο προτίμησης και σύμφωνα με τον τυχαίο αριθμό κατάταξης.

Στους πίνακες κατάταξης δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα των υποψηφίων που:

α) έχουν αποκλειστεί από το επόμενο Μητρώο (βλ. Τμήμα ΙΓ.Α. περιπτώσεις γ και δ) κατά τη συνεργασία τους με την ΕΛΣΤΑΤ στο Μητρώο Μαΐου – Δεκεμβρίου 2022,

β) έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο ΙΣ (βλ. Τμήμα ΙΓ.Β).

 

Δ.2. Υποβολή ενστάσεων

Οι υποψήφιοι ΙΣ έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των πινάκων κατάταξης εντός πέντε (05) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης αυτών στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση synergates@statistics.gr και πρέπει να περιλαμβάνει σαφή και πλήρη αναφορά στους λόγους της και συγκεκριμένο αίτημα.

 

Δ.3. Μοριοδότηση

α. Πίνακας βαθμολόγησης

Με γνώμονα την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα, την αποτελεσματικότητα και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΙΣ για τη συλλογή στοιχείων στατιστικών ερευνών, καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα μόρια των κριτηρίων αξιολόγησης, οι ειδικοί ανά έρευνα συντελεστές βαρύτητας επί του συνόλου των μορίων των υποψηφίων και οι περιορισμοί συμμετοχής στις έρευνες.

 

                ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ   ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

   ΜΟΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

 ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ (ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ)

1.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

55%

 

 

  

Διδάκτωρ

 

100

55*

 

Μεταπτυχιακός

 

90

50

 

Πτυχιούχος Ανώτατης Εκπαίδευσης

 

85

47

 

Φοιτητής Ανώτατης Εκπαίδευσης

 

75

41

 

Απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

65

36**

2.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ

45%

 

 

 

Χωρίς εμπειρία

 

 

0**

Ι

Έρευνες   

23%

 

 

Ι1

Εμπειρία σε 1-3 διαφορετικές έρευνες

 

60

14

Ι2

Εμπειρία σε 4-8 διαφορετικές έρευνες

 

80

18

Ι3

Εμπειρία σε τουλάχιστον 9 διαφορετικές έρευνες

 

100

23*

ΙΙ

΄Έτη

22%

 

 

ΙΙ1

Εμπειρία 1-3 ετών

 

60

13

ΙΙ2

Εμπειρία  4-8 ετών

 

80

18

ΙΙ3

Εμπειρία των 9 τελευταίων ετών

 

100

22*

ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ( 1+2 )

 100%

 

 

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ( άθροισμα * )

 

 

100*

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ( άθροισμα * *)

 

 

36**

 

β. Διευκρινίσεις:

Ως δευτεροβάθμια εκπαίδευση νοείται η αποφοίτηση από Λύκειο ή εξατάξιο Γυμνάσιο ή από ισοδύναμη με αυτά άλλη σχολή.

Η εμπειρία στις έρευνες λαμβάνεται υπόψη για την περίοδο των εννέα (09) τελευταίων ετών και προσμετράται ως εξής:

Για την κατηγορία I Εμπειρία σε Έρευνες προσμετρώνται τα μόρια, όπως περιγράφονται στον ανωτέρω πίνακα, που αντιστοιχούν στον αριθμό των διαφορετικών ερευνών στον οποίο έχει συμμετάσχει ο ΙΣ κατά τα προηγούμενα έτη (εννέα τελευταία έτη), ανεξάρτητα από την περιοδικότητα διεξαγωγής της έρευνας και τις περιόδους αναφοράς της. Η εμπειρία από μηνιαίες και τριμηνιαίες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκαν μέσα σε ένα έτος προσμετράται μία φορά, στο έτος που διενεργήθηκαν οι έρευνες. Η συμμετοχή ΙΣ σε συλλογή στοιχείων μίας έρευνας με διαφορετικές περιόδους αναφοράς λογίζεται ως εμπειρία σε μία έρευνα.

Για την κατηγορία II Εμπειρία ανά Έτος προσμετρώνται τα μόρια, όπως περιγράφονται στον ανωτέρω πίνακα, που αντιστοιχούν στο διάστημα των ετών κατά τα οποία ο ΙΣ συμμετείχε (εννέα τελευταία έτη). Η εμπειρία από ετήσιες έρευνες, των οποίων οι εργασίες συνεχίστηκαν και το επόμενο έτος, προσμετράται μία φορά στο έτος έναρξης της διενέργειάς τους.

Οι ειδικοί συντελεστές είναι οι εξής:

        Ειδικός συντελεστής 1,4 για γυναίκα ΙΣ για την έρευνα «Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ)».

        Ειδικός συντελεστής 1,4 για άνδρα ΙΣ για την έρευνα «Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών».

        Ειδικός συντελεστής 1,2 για ΙΣ με πτυχίο συναφές με το αντικείμενο των ερευνών του Πρωτογενή Τομέα (πλην της Ετήσιας Γεωργικής Έρευνας), όπως Γεωργίας, Δασοκομίας, Αλιευτικής (Τεχνολογίας Γεωπονίας), Κτηνιατρικής.

        Ειδικός συντελεστής 1,2 για ΙΣ με γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών/tablet για τις έρευνες: Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ICT), Έρευνα Χρήσης Χρόνου και Έρευνα Εισοδήματος  και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC).

Παρατίθεται πίνακας με τους ειδικούς συντελεστές:

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ

ΕΡΕΥΝΑ

1,4

Φύλο: Γυναίκα

ΕΟΠ  (Οικογενειακών Προϋπολογισμών)

1,4

Φύλο: Άνδρας

Έρευνα Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών

1,2

Πτυχίο: Συναφές με το αντικείμενο των ερευνών, πχ. πτυχία Γεωργίας - Δασοκομίας - Αλιευτικής (Τεχνολογίας Γεωπονίας) - Κτηνιατρικής

 Έρευνες του Πρωτογενή Τομέα πλην ΕΓΕ

1,2*

Ειδικές γνώσεις: Γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών/tablet

Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ICT), Έρευνα Χρήσης Χρόνου και Έρευνα Εισοδήματος  και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC)

* Ο ειδικός αυτός συντελεστής ισχύει και για έρευνες του τρέχοντος μητρώου για τις οποίες μπορεί να ορισθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας του μητρώου ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

γ. Ισοβαθμία Υποψηφίων Ιδιωτών Συνεργατών

Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας κατά την επιλογή προηγείται ο ΙΣ που έχει τον μικρότερο τυχαίο αριθμό κατάταξης.

Ο τυχαίος αριθμός κατάταξης προσδιορίζεται μηχανογραφικά με διαδικασία που διασφαλίζει την τυχαία παραγωγή με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών. Η συνάρτηση για τη γεννήτρια τυχαίων αριθμών είναι η dbms_random της Oracle.

Ε. Επιλογή, τοποθέτηση και ανάθεση μονάδων ερευνών σε Ιδιώτες Συνεργάτες

Η επιλογή και τοποθέτηση των ΙΣ και η ανάθεση σε αυτούς μονάδων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ γίνεται από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών της Διεύθυνσης Διοίκησης βάσει των πινάκων κατάταξης.

Η επιλογή, τοποθέτηση και ανάθεση μονάδων ερευνών στους ΙΣ γίνεται κατά κατηγορία έρευνας και κατά έρευνα, σύμφωνα με το δείγμα της έρευνας και τη σειρά προτεραιότητας κατάταξης, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, κατά αλφαβητική σειρά των Δήμων προτίμησης και με τη συγκεκριμένη σειρά των ερευνών, όπως έχει καθοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ.

α. Σειρά προτεραιότητας ερευνών

        Για τις έρευνες που διενεργούνται στα Νοικοκυριά, η σειρά των ερευνών για την ανάθεση μονάδων σε ΙΣ φαίνεται στον κατωτέρω πίνακα “ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ”. Οι έρευνες ανατίθενται στους ΙΣ με τη σειρά που αναφέρονται στον πίνακα, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των ΙΣ.

        Για τις έρευνες που διενεργούνται στις Επιχειρήσεις, προηγούνται οι μηνιαίες, ακολουθούν οι τριμηνιαίες, οι εξαμηνιαίες και τέλος οι ετήσιες έρευνες, όπως ενδεικτικά αποτυπώνονται στον κατωτέρω πίνακα «ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ», εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που καθορίζονται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Η σειρά προτεραιότητας εντός κάθε κατηγορίας περιοδικότητας (μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες) δεν προκαθορίζεται, αλλά οι αναθέσεις γίνονται με βάση τη διαθεσιμότητα μονάδων κάθε έρευνας προς ανάθεση.

 

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

A. Πίνακας Ερευνών για την επιλογή ΙΣ στα Νοικοκυριά

α/α

Ονομασία Έρευνας

Περιοδικότητα

 

1

Έρευνα Εργατικού Δυναμικού

Τριμηνιαία_ Διεξάγεται μηνιαίως

 

2

Έρευνα Ενοικίων Κατοικιών

Μηνιαία

 

3

Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ)

Ετήσια_ Διεξάγεται μηνιαίως

 

4

Έρευνα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Πενταετής

 

5

Κατάλογοι Έρευνας Εισοδήματος & Συνθηκών Διαβίωσης (EU-SILC)

Ετήσια

 

6

 Έρευνα Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ημεδαπών Τουριστών (Έρευνα Διακοπών)

Ετήσια

 

7

Έρευνα Εισοδήματος & Συνθηκών Διαβίωσης (EU-SILC)

Ετήσια

 

8

Κατάλογοι Έρευνας Εργατικού Δυναμικού

Ετήσια

 

9

Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης & Επικοινωνίας (ICT)

Ετήσια

 

10

Κατάλογοι-Πλαίσια Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ)

Ετήσια

 

 

 

 

 

 

B. Πίνακας Ερευνών για την επιλογή ΙΣ στις Επιχειρήσεις

α/α

Ονομασία Έρευνας

Περιοδικότητα

 

1

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Μηνιαία

 

2

Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Μηνιαία

 

3

Δείκτης Απασχολούμενων στο Λιανικό Εμπόριο

Τριμηνιαία

 

4

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία

Μηνιαία

 

5

Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία

Μηνιαία

 

6

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Υπηρεσίες

Τριμηνιαία

 

7

Δείκτες Τιμών Εισροών-Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία

Μηνιαία

 

8

Έρευνα Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών

Τριμηνιαία

 

9

Έρευνα Κόστους & Κενών Θέσεων Εργασίας στις Επιχειρήσεις & στις Υπηρεσίες (LCI, STS, JVS)

Τριμηνιαία

 

10

Έρευνες Ισοτιμιών των Αγοραστικών Δυνάμεων

Εξαμηνιαία

 

11

Έρευνες Διάρθρωσης Επιχειρήσεων (SBS) **

Ετήσιες

 

12

Έρευνα Διάρθρωσης και Κατανομής Αμοιβών

4ετής

 

13

Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης, Επικοινωνίας  & Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Ετήσια

 

14

Έρευνα παραγωγής & πωλήσεων βιομηχανικών προϊόντων (PRODCOM)

Ετήσια

 

15

Στατιστικές παγκόσμιων αλυσίδων αξιών & διεθνών πηγών εφοδιασμού των επιχειρήσεων

Τριετής

 

16

Πιλοτική έρευνα για την κατάρτιση στατιστικών κατά τον τρόπο παροχής της υπηρεσίας - τρόπος 3 "εμπορική παρουσία",  στο διεθνές εμπόριο υπηρεσιών

Ετήσια

 

17

Έρευνα για την εκτίμηση των προσδοκιών των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Ετήσια

 

18

Ετήσια Γεωργική Έρευνα

Ετήσια

 

19

Έρευνα Καινοτομίας στις Επιχειρήσεις

Ετήσια.

Διενεργείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΚΤ/ΕΙΕ).

 

** Οι ετήσιες έρευνες Διάρθρωσης Επιχειρήσεων (SBS) περιλαμβάνουν τις εξής έρευνες:

i.

Ετήσια Βιομηχανική Έρευνα (ΕΒΕ)

ii.

Έρευνα Ύδρευσης, Αποχέτευσης & Βιολογικού Καθαρισμού

iii.

Ετήσια Έρευνα Ορυχείων, Μεταλλείων, Αλυκών (ΕΣΕΟ)

iv.

Ετήσια Έρευνα Κατασκευών

v.

Έρευνα Επιχειρήσεων Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, Πωλήσεων & Επισκευών Αυτοκινήτων & Δίκυκλων & Λιανικής Πώλησης Καυσίμων

vi.

Έρευνα Επιχειρήσεων Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Εκμισθώσεων & Παροχής Υπηρεσιών - Διάρθρωσης Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών (λεπτομερής ενότητα)

vii.

Έρευνα Επιχειρήσεων στον Τομέα Μεταφορών, Αποθήκευσης & Επικοινωνιών

viii.

Έρευνα Επιχειρήσεων στον Τομέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

ix.

Έρευνα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων & Εστιατορίων

x.

Έρευνα Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

xi.

Έρευνα Αλλοδαπών Συνδεόμενων Επιχειρήσεων (iFATS)

 

β. Ώρες διαθεσιμότητας

Οι υποψήφιοι ΙΣ δηλώνουν τη χρονική διαθεσιμότητά τους για κάθε μήνα, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

        έως 90 ώρες ή

        έως 120 ώρες ή

        έως 160 ώρες.

Κάθε ΙΣ, ο οποίος βάσει των τελικών μορίων του είναι σε επιλέξιμη θέση για συμμετοχή σε έρευνα, αναλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων μίας ή περισσότερων ερευνών, και του ανατίθενται τόσα ερωτηματολόγια όσα αντιστοιχούν στις δηλωθείσες διαθέσιμες ώρες του (έως 90, 120 και 160), έτσι ώστε συνολικά ο χρόνος να μην ξεπερνά κατά μήνα τις δηλωθείσες διαθέσιμες ώρες (έως 90, 120 και 160).

Ο ΙΣ υποχρεούται να αποδέχεται κάθε ανάθεση ερωτηματολογίων έρευνας επιπλέον των αρχικών και έως τη συμπλήρωση των ωρών διαθεσιμότητας που έχει δηλώσει για κάθε μήνα.

Ο υπολογισμός των 90, 120 και 160 ωρών προκύπτει από το μέσο χρόνο συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων ανά έρευνα, όπως έχει προκαθοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ.

Για να έχει τη δυνατότητα υποψήφιος ΙΣ να επιλεγεί σε μηνιαίες ή τριμηνιαίες έρευνες πρέπει να έχει δηλώσει διαθεσιμότητα χρόνου για όλους τους μήνες για τους οποίους ισχύει το Μητρώο.

Η συνεργασία με τους υπευθύνους των νοικοκυριών για τη συλλογή στοιχείων απαιτεί διαθεσιμότητα χρόνου για επισκέψεις κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.

Η συνεργασία με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων για τη συλλογή στοιχείων απαιτεί  διαθεσιμότητα χρόνου για επισκέψεις κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες των επιχειρήσεων.

ΣΤ. Ειδοποίηση για συμμετοχή σε έρευνα

Ο υποψήφιος ΙΣ ειδοποιείται για την επιλογή του σε έρευνα με γραπτό μήνυμα (SMS) από τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου της ΕΛΣΤΑΤ (6942856172) στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει για επικοινωνία με την ΕΛΣΤΑΤ στην αίτησή του. Δηλώνει την αποδοχή του αποστέλλοντας απαντητικό μήνυμα (SMS) από τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου του, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στο μήνυμα της ΕΛΣΤΑΤ. Η αποδοχή γίνεται μέσα σε προθεσμία 48 ωρών από την ώρα αποστολής του μηνύματος, με το οποίο ο ΙΣ ειδοποιείται για την επιλογή του.

Επισημαίνεται ότι τα γραπτά μηνύματα (SMS) από την  ΕΛΣΤΑΤ αποστέλλονται από Δευτέρα έως Πέμπτη και ποτέ σε αργίες  και παραμονές αυτών.  

Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν ο ΙΣ λάβει μήνυμα επιβεβαίωσης παραλαβής του μηνύματος αποδοχής του. Σε διαφορετική περίπτωση (π.χ. μήνυμα αποδοχής από αριθμό διαφορετικό από αυτόν που έχει δηλωθεί στην αίτησή του, λάθος αναγραφή κωδικού έρευνας κλπ), πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία και αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, πρέπει να  επικοινωνήσει, πριν τη λήξη των 48 ωρών, με το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: synergates@statistics.gr

Η διαδικασία καταγράφεται ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου της ΕΛΣΤΑΤ (6942856172) που εμφανίζεται στην ειδοποίηση για την επιλογή σε έρευνα αντιστοιχεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή του κέντρου αποστολής-λήψης μηνυμάτων της ΕΛΣΤΑΤ και όχι σε φυσικό πρόσωπο.

Εφόσον περάσουν 48 ώρες από την αποστολή του μηνύματος, με το οποίο ο ΙΣ ειδοποιείται για την επιλογή του, χωρίς να έχει απαντήσει, θεωρείται ότι έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του στην έρευνα.

Ζ. Δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι, μετά την αποδοχή της έρευνας για την οποία επιλέχθηκαν, καλούνται, από τον υπεύθυνο της έρευνας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, τα οποία υποβάλλονται αυτοπροσώπως (στην Κεντρική Υπηρεσία ή τις κατά τόπους ΠΥΣ, κατά περίπτωση) ή ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο:

https://webapps.statistics.gr/ords/f?p=119:2

Ο σύνδεσμος θα ενεργοποιηθεί μετά τη λήξη της περιόδου των αιτήσεων και την αποδοχή της πρώτης έρευνας που θα διενεργηθεί.

Οι ΙΣ θα μπορούν να ανεβάζουν αρχεία των δικαιολογητικών τους με τις παρακάτω μορφές αρχείων:

        .pdf

        .jpg

        .jpeg

        .png,

χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ τους και τον κωδικό επιτυχούς υποβολής της αίτησής τους που έχει σταλεί στο e-mail που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους.

Επισημαίνεται ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά δικαιολογητικά που θα σταλούν με διαφορετική μορφή αρχείων από αυτές που αναφέρονται παραπάνω.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε αποκλειστική προθεσμία τριών (03) ημερολογιακών ημερών, που ξεκινάει από την 00.00’ ώρα της επόμενης της ημέρας που ο υποψήφιος έλαβε την ειδοποίηση για την προσκόμιση των δικαιολογητικών και λήγει στις 23.59’ της τρίτης ημέρας.

Παράδειγμα: ΙΣ έλαβε μήνυμα στις 20 Μαρτίου 2023 και ώρα 17.30’. Η προθεσμία ξεκινά από την 00.00’ ώρα της 21ης Μαρτίου 2023 και λήγει στις  23.59’ της 23ης Μαρτίου 2023.

Με τη μη έγκαιρη και προσήκουσα υποβολή από τον υποψήφιο των απαιτούμενων έγκυρων δικαιολογητικών αυτός δηλώνει την άρνησή του να αναλάβει την έρευνα για την οποία έχει κληθεί.

Ζ.1 Δικαιολογητικά που απαιτούνται

α. Γενικά δικαιολογητικά απαραίτητα για τη δυνατότητα ένταξης στο Μητρώο ΙΣ και την πληρωμή:

1) Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο της σελίδας του διαβατηρίου, όπου αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου.

2) Βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ΔΟΥ που ανήκουν, ή τελευταίο εκκαθαριστικό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχουν σβηστεί τα οικονομικά στοιχεία).

3) Αντίγραφο Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

4) Φωτοαντίγραφο σελίδας βιβλιαρίου ή καρτέλας Τραπέζης, στην οποία να φαίνεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ο πρώτος δικαιούχος του λογαριασμού και ο αριθμός ΙΒΑΝ.

5) Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες μπορούν να προσκομίζονται έως και κατά την πρώτη προσέλευση του ΙΣ στα γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ.

6) Αποδεικτικό σπουδών ή ελληνομάθειας:

        Για πτυχιούχους: Αντίγραφο Πτυχίου

Για τίτλους Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αποκτηθέντες σε άλλη Χώρα, απαιτείται πράξη αναγνώρισης από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ νυν ΔΟΑΤΑΠ ή το ΙΤΕ ή το ΑΤΕΕΝ αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενιαίοι και αδιάσπαστοι τίτλοι σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), για τους οποίους έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη διαπιστωτική πράξη, πρέπει να δηλώνονται ως τίτλοι μεταπτυχιακού επιπέδου.

        Για φοιτητές: Βεβαίωση σπουδών.

        Για αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Απολυτήριο Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή από ισοδύναμη με αυτά άλλη σχολή.

        Για μη κατέχοντες τίτλο σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης από την Ελλάδα: Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας του άρθρου 9 του Ν. 4027/2011 ΦΕΚ 233 Α, όπως κάθε φορά ισχύει, τουλάχιστον επιπέδου Β2 όπως αυτό ορίζεται στο ΠΔ 21/2014 ΦΕΚ 31 Α.

        Για υποψήφιους για συμμετοχή στην ΕΓΕ: Πτυχίο γεωπόνων (γεωτεχνικών) Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

7) Αποδεικτικό γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών/tablet για τους υποψήφιους για συμμετοχή στην ΕΓΕ:

Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα στο Παράρτημα, στην οποία δηλώνουν ότι διαθέτουν καλή γνώση χειρισμού Microsoft Office, δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και ευχέρεια χειρισμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

8) Φορολογικά στοιχεία

        Για επιτηδευματίες - κατόχους δελτίου παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ):

Βεβαίωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου επιτηδευματία ως ερευνητή ή επέκτασης άλλης προϋπάρχουσας δραστηριότητας σε αυτήν του ερευνητή (ΚΑΔ: 732011 ή 732012 ή 732013 ή 732014).    

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κάτοχοι ΔΠΥ υπάγονται ως επιτηδευματίες στις διατάξεις του Ν. 4308/2014 και οφείλουν να προσκομίσουν τιμολόγιο για την πληρωμή τους. Εφόσον δεν έχουν τους αναφερόμενους ΚΑΔ δραστηριότητας ερευνητή, πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη επέκταση, ώστε να μπορέσουν να εκδώσουν τιμολόγιο. Σε περίπτωση που προσκομίζουν τίτλο κτήσης, ενώ έχουν ΔΠΥ, ενδέχεται να έχουν φορολογικές συνέπειες και συνέπειες για υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης, αφού για την πληρωμή με τίτλο κτήσης απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν είναι επιτηδευματίες υπαγόμενοι στις διατάξεις του Ν. 4308/2014.

        Για μη επιτηδευματίες - αμειβόμενους με παραστατικό παροχής υπηρεσιών (τίτλο κτήσης):

                    i.            Βεβαίωση Απογραφής από τον ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του «Αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών-Τίτλος Κτήσης».

Η απογραφή διενεργείται στο Τμήμα Μητρώου των περιφερειακών και τοπικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας του ασφαλιζόμενου και πρέπει να γίνει έγκαιρα, ώστε να είναι δυνατή η έκδοση του παραστατικού παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλος κτήσης) για την πληρωμή. Η διαδικασία της απογραφής διενεργείται μία φορά σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

                  ii.            Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα στο Παράρτημα, στην οποία δηλώνουν:

 

        ότι δεν υπόκεινται στις διατάξεις του Ν. 4308/2014, σύμφωνα με το άρθρο 39 αυτού, δεδομένου ότι το έργο που θα αναλάβουν συνιστά ευκαιριακή και παρεπόμενη απασχόληση και

        ότι γνωρίζουν πως το συνολικό ετήσιο ποσό που μπορούν να λάβουν από οποιαδήποτε πηγή για παροχή υπηρεσιών ή πώληση προϊόντων από τέτοια απασχόληση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 €, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 1 περ. β Ν. 4308/2014.

Σημείωση: Τα φορολογικά στοιχεία μπορούν να υποβάλλονται και σε μεταγενέστερο της σύναψης της σύμβασης χρόνο και έως την έναρξη της διαδικασίας υπολογισμού του καταβλητέου ποσού πληρωμής. Αν δεν υποβληθούν εγκαίρως δεν θα είναι δυνατή η καταβολή αυτού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάθε αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς του ΙΣ ή του υποψηφίου  που συμβαίνει κατά το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την εκκαθάριση των ποσών, πρέπει να δηλώνεται αμέσως στην ΕΛΣΤΑΤ με την προσκόμιση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων. Αλλαγή που συμβαίνει κατά το διάστημα από την υποβολή της αίτησης και έως την υπογραφή της σύμβασης  δηλώνεται στο Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών με ηλεκτρονικό μήνυμα στο: synergates@statistics.gr. Αλλαγή που συμβαίνει μετά την υπογραφή της σύμβασης και ως την εκκαθάριση δηλώνεται στον υπεύθυνο της έρευνας.

9) Αποδεικτικό μη ύπαρξης ποινικής καταδίκης.

Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα στο Παράρτημα, στην οποία δηλώνουν ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για ποινικό αδίκημα. Οι υπεύθυνες δηλώσεις μπορεί να αποστέλλονται για έλεγχο στους αρμόδιους φορείς.

β. Ειδικά δικαιολογητικά απαραίτητα για την απόδειξη ιδιοτήτων που δίνουν επιπλέον μόρια για όσους έχουν τις αντίστοιχες ιδιότητες:

1) Αποδεικτικό προϋπηρεσίας

Για όσους έχουν συμμετάσχει σε έρευνες άλλου φορέα ή της ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία εννέα (09) έτη:

        Εμπειρία από έρευνες άλλου φορέα: Βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το είδος των ερευνών που διενεργήθηκαν από τον φορέα και στις οποίες συμμετείχε ο ΙΣ, και το έτος ή τα έτη διενέργειάς τους. Λαμβάνονται υπόψη μόνο έρευνες που διενεργήθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις ή τηλεφωνικά σε νοικοκυριά ή  επιχειρήσεις, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τη συλλογή στοιχείων.

        Εμπειρία σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ (για όσους έχουν λάβει μέρος σε προηγούμενα Μητρώα): Εμφανίζεται αυτόματα κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, όταν οι υποψήφιοι ΙΣ συμπληρώσουν τον ΑΦΜ τους στο αντίστοιχο πεδίο και πατήσουν enter.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να αναγράφονται από τους υποψήφιους ΙΣ έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ως εμπειρία από άλλους φορείς και, σε περίπτωση που αναγραφούν, δεν προσμετρώνται ως τέτοια εμπειρία.

10) Αποδεικτικό γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον ειδικό συντελεστή 1,2 για τους υποψήφιους ΙΣ που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στη συλλογή στοιχείων ερευνών στις οποίες ο εν λόγω συντελεστής αφορά:

Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα στο Παράρτημα, στην οποία δηλώνουν ότι διαθέτουν καλή γνώση χειρισμού Microsoft Office, δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και ευχέρεια χειρισμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η. Κατάρτιση της σύμβασης:

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών οι επιλεγέντες καλούνται για την υπογραφή της σύμβασης έργου με την ΕΛΣΤΑΤ και την ανάθεση μονάδων συγκεκριμένης έρευνας. Η διαδικασία γίνεται είτε στην Κεντρική  Υπηρεσία είτε στις κατά τόπους ΠΥΣ, σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι περιλήψεις των συμβάσεων αναρτώνται  στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με τη σύμβαση υπογράφονται επίσης υποχρεωτικά:

        Η Δήλωση Ιδιώτη Συνεργάτη

        Η Δήλωσης Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου

        Η Δήλωση Ενημέρωσης για τα Προσωπικά Δεδομένα

        Η Κάρτα Ιδιώτη Συνεργάτη,

σύμφωνα με τα υποδείγματα στο Παράρτημα.

Θ. Κάρτα Ιδιώτη  Συνεργάτη

Η ΕΛΣΤΑΤ μετά την υπογραφή της σύμβασης χορηγεί στους ΙΣ την κάρτα Ιδιώτη Συνεργάτη, που έχει τη φωτογραφία του ΙΣ και τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός), χρόνο ισχύος και υπογραφή.

Ο ΙΣ είναι υποχρεωμένος να επιδεικνύει την κάρτα του στα ερευνώμενα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που επισκέπτεται, μαζί με ενημερωτική επιστολή για τη συγκεκριμένη έρευνα στην οποία συμμετέχει, που του χορηγείται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η κάρτα ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα  που ορίζεται από την ημερομηνία έναρξης  της πρώτης έρευνας που αναλαμβάνει ο ΙΣ, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση διενέργειάς της, μέχρι τη λήξη του ισχύοντος Μητρώου. Η κάρτα είναι ατομική και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αυτόν για τον οποίο έχει εκδοθεί. Απαγορεύεται η κατοχή και με οποιονδήποτε τρόπο  χρήση της από οποιονδήποτε τρίτο. Τυχόν χρήση  θεμελιώνει ευθύνη του ΙΣ και του τρίτου έναντι της ΕΛΣΤΑΤ και οποιουδήποτε άλλου επηρεάστηκε. Οποιουδήποτε είδους επέμβαση επί του υλικού φορέα της κάρτας αποτελεί πλαστογραφία.

Η κάρτα επιστρέφεται από τον ΙΣ στον υπεύθυνο της έρευνας ή στην οικεία ΠΥΣ με την με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της συνεργασίας του με την ΕΛΣΤΑΤ, και το αργότερο έως την  παράδοση του συνόλου των ερωτηματολογίων της  έρευνας ή των ερευνών που έχει αναλάβει.

Ι. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Οι ΙΣ παρακολουθούν πριν την έναρξη του έργου τους το σχετικό για την έρευνα που ανέλαβαν εκπαιδευτικό σεμινάριο, το οποίο γίνεται στην Κεντρική Υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ για την Αττική και στις κατά τόπους ΠΥΣ για την υπόλοιπη Ελλάδα. Το σεμινάριο είναι υποχρεωτικό και μη αμειβόμενο και γίνεται με τον τρόπο που ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ (με φυσική παρουσία, με  ηλεκτρονικά μέσα, κ.α.).

ΙΑ. Παραλαβή και παράδοση ερωτηματολογίων

Η παραλαβή ερωτηματολογίων από τους ΙΣ και η επιστροφή τους στους υπευθύνους των ερευνών στην ΕΛΣΤΑΤ (στην ΚΥ ή στην οικεία ΠΥΣ) γίνεται από τους ΙΣ αυτοπροσώπως.

Οι ΙΣ υποχρεούνται να παραλάβουν τα ερωτηματολόγια και το υπόλοιπο υλικό και να το επιστρέψουν στους καθορισμένους χρόνους.

Η διακράτηση των ερωτηματολογίων και οποιουδήποτε άλλου προσωπικού δεδομένου από ΙΣ μετά τη λήξη της σύμβασης με αυτόν, συνιστά παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και τον καθιστά υπεύθυνο επεξεργασίας με όλες τις σχετικές ευθύνες. Υπόκειται στα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και φέρει αστική και ποινική ευθύνη έναντι των πολιτών, των οποίων τα δεδομένα επεξεργάζεται παρανόμως, και ευθύνη έναντι της ΕΛΣΤΑΤ για παραβίαση των συμβατικών του υποχρεώσεων.

ΙΒ. Αμοιβές Ιδιωτών Συνεργατών

Οι ΙΣ αμείβονται είτε με έκδοση τιμολογίου, εφόσον είναι επιτηδευματίες, είτε με έκδοση τίτλου κτήσης.

α. ΙΣ που εκδίδουν τιμολόγιο:

Οι ΙΣ που υπόκεινται στις διατάξεις του Ν.4308/2014 είναι υποχρεωμένοι, λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, να εκδίδουν τιμολόγιο για τις αμοιβές που λαμβάνουν από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα άρθρα  8, 9, 10 & 11 του Ν. 4308/2014, όπως κάθε φορά ισχύει.

Για τους ΙΣ με τιμολόγιο στην τιμή του ερωτηματολογίου συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%, όπου προκύψει και όπως κάθε φορά ισχύει.

Επί της καθαρής αμοιβής παρακρατείται φόρος 8%.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣ που προτίθεται να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών οφείλει να ενημερώσει προηγουμένως το αρμόδιο Τμήμα ή την αρμόδια ΠΥΣ της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να γίνει εκκαθάριση των αμοιβών του πριν από το κλείσιμο των βιβλίων.

β. ΙΣ με τίτλο κτήσης

Οι ΙΣ που δεν εκδίδουν τιμολόγιο αμείβονται με τίτλο κτήσης. Επί της καθαρής αμοιβής τους διενεργούνται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ τρίτων και υπέρ ΕΦΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν. 4509/2017, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 Ν. 4826/2021 ΦΕΚ 160 Α, και παρακρατείται ο νόμιμος φόρος (8%).

Κατά την υποβολή των δικαιολογητικών τους υποβάλλουν την Υπεύθυνη Δήλωση που αναφέρεται στην ενότητα Δικαιολογητικά, σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παράρτημα.

Σε περίπτωση που υπερβούν το ποσό των 10.000 €, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί και να πληρωθούν οφείλουν να προσκομίσουν τιμολόγιο σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4308/2014. Διαφορετικά, σταματούν τη συλλογή και λύεται η σύμβαση ή οι συμβάσεις που ήδη έχουν συνάψει με την ΕΛΣΤΑΤ.

Εφόσον δεν επιθυμούν να προσκομίσουν τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στην ΕΛΣΤΑΤ πριν συμπληρώσουν το ανώτατο ετήσιο όριο των 10.000 € (άρθρο 39 του Ν. 4308/2014), ώστε να γίνει συναινετική λύση της σύμβασής τους.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε αλλαγής στα φορολογικά τους στοιχεία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που πρόκειται να κάνουν έναρξη εργασιών φυσικού προσώπου επιτηδευματία, οφείλουν να ενημερώσουν προηγουμένως το αρμόδιο για την έρευνα Τμήμα ή την αρμόδια ΠΥΣ.

ΙΒ.1. Τρόπος καθορισμού αμοιβών

Η αμοιβή των ΙΣ καθορίζεται με προκαθορισμένους κανόνες μέτρησης του έργου τους και προκαθορισμένη αμοιβή ανά μονάδα έργου. Αμείβονται βάσει του αριθμού των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων ή άλλων μονάδων έργου (όπως κατάλογοι-πλαίσια) της έρευνας, τα οποία θα παραδώσουν εντός του καθοριζόμενου στη σύμβαση χρόνου ολοκλήρωσης του έργου. Η αμοιβή για κάθε ερωτηματολόγιο έχει υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ είτε με βάση το μέσο χρόνο που απαιτείται για την πλήρη και ορθή συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, όσον αφορά στις έρευνες στα νοικοκυριά, είτε με βάση το χρόνο ολοκλήρωσης των επαφών με κάθε επιχείρηση που είναι υπόχρεη παροχής στοιχείων, όταν πρόκειται για έρευνες στις επιχειρήσεις, και καθορίζεται στην Απόφαση έγκρισης διενέργειας της αντίστοιχης έρευνας.

Η αμοιβή και ο χρόνος συμπλήρωσης για κάθε ερωτηματολόγιο μπορεί να αναπροσαρμόζεται από την ΕΛΣΤΑΤ ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις, πριν την έναρξη κάθε έρευνας, με σχετική απόφαση έγκρισης του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για τη διενέργεια της έρευνας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταβάλλει αποζημίωση για οδοιπορικά ή άλλα έξοδα στους ΙΣ για την εκτέλεση του έργου που ανέλαβαν. Οι υποψήφιοι ΙΣ πρέπει να λαμβάνουν επίσης υπόψη ότι σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι διαθέσιμος μόνον μικρός αριθμός ερωτηματολογίων για συμπλήρωση, κάτι που δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό.

ΙΒ.2. Πληρωμή

Η εκκαθάριση και καταβολή του ποσού γίνεται μετά την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση των ερωτηματολογίων και του υπόλοιπου υλικού, τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης του έργου και τη θεώρηση του αντίστοιχου εντάλματος, εφόσον απαιτείται.

Για την πληρωμή πρέπει να έχουν προσκομισθεί τα αντίστοιχα φορολογικά παραστατικά και οι απαραίτητες πληροφορίες  τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση του ποσού.

Οι ΙΣ για τους οποίους προκύπτει αμοιβή στο εκάστοτε χρηματικό ένταλμα πληρωμής ακαθάριστου ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 €, οφείλουν να προσκομίσουν στο ταμείο της ΕΛΣΤΑΤ φορολογική ενημερότητα για την πληρωμή τους. Για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 3.000 € οφείλουν να προσκομίζουν επίσης ασφαλιστική ενημερότητα.

 

 

ΙΓ. Αποκλεισμός ΙΣ

ΙΣ μπορούν, κατά την κρίση της ΕΛΣΤΑΤ, να αποκλείονται από τον πίνακα κατάταξης και το ισχύον Μητρώο στο οποίο συμμετέχουν, από το επόμενο Μητρώο ή και από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο.

Α. Αποκλεισμός από τον πίνακα κατάταξης και το ισχύον ή και το επόμενο Μητρώο

α. Μη προσκόμιση δικαιολογητικών ή υποβολή ανακριβών/αναληθών στοιχείων

ΙΣ  που δεν προσκομίζει εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποκλείεται από τον πίνακα κατάταξης και αντικαθίσταται από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης υποψήφιο.

ΙΣ που προσκομίζει ανακριβή/αναληθή δικαιολογητικά ή δηλώνει αναληθή/ανακριβή στοιχεία αποκλείεται από τον πίνακα κατάταξης και από το Μητρώο, εφόσον έχει ήδη ενταχθεί σε αυτό, και αντικαθίσταται από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης υποψήφιο.

β. Απασχόληση σε δημόσιο φορέα

ΙΣ που απασχολείται κατά τη διάρκεια ισχύος του Μητρώου ως υπάλληλος δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων οργανισμών αποκλείεται από το Μητρώο και αντικαθίσταται από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης υποψήφιο.

γ. Άρνηση για συμμετοχή σε έρευνα

ΙΣ που δεν αναλαμβάνει έρευνα στην οποία καλείται να συμμετάσχει σύμφωνα με την αίτησή του, αποκλείεται από το Μητρώο και αντικαθίσταται από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης υποψήφιο.

Παραδείγματα:

        ΙΣ δεν αναλαμβάνει έρευνα σε περιοχή που έχει δηλώσει προτίμηση στην αίτησή του.

        ΙΣ δεν αναλαμβάνει έρευνα της κατηγορίας ερευνών (Νοικοκυριά/Επιχειρήσεις/ΕΓΕ) που έχει επιλέξει στην αίτησή του.

        ΙΣ δεν αναλαμβάνει μηνιαία ή τριμηνιαία έρευνα που του ανατίθεται για οποιονδήποτε μήνα ισχύος του Μητρώου.

        ΙΣ δεν αναλαμβάνει επόμενη έρευνα που του ανατίθεται έως την εξάντληση των ωρών διαθεσιμότητας που έχει δηλώσει για κάθε μήνα (90, 120 ή 160) μετά την ολοκλήρωση έρευνας ή παράλληλα με έρευνα που έχει αναλάβει.

 

δ. Υπαίτια μη ολοκλήρωση έρευνας

ΙΣ που παραιτείται ή για οποιονδήποτε λόγο δεν ολοκληρώνει έρευνα που έχει αναλάβει με δική του υπαιτιότητα αποκλείεται από το Μητρώο και αντικαθίσταται από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης υποψήφιο.

ε. Παραβίαση όρων σύμβασης

ΙΣ που παραβιάζει υπαίτια όρους της σύμβασής του αποκλείεται από το Μητρώο και αντικαθίσταται από τον επόμενο στη σειρά κατάταξης υποψήφιο.

Στις περιπτώσεις γ και δ, ο ΙΣ αποκλείεται, επίσης, από τη δυνατότητα συμμετοχής και στο επόμενο Μητρώο.

Σε όλες τις περιπτώσεις αποκλεισμού κατά τα ανωτέρω, τυχόν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί καταγγέλλονται από την ΕΛΣΤΑΤ  λόγω παραβίασης των όρων τους από τον ΙΣ και η σχέση λύεται με αποκλειστική υπαιτιότητα αυτού, με την εξαίρεση της περίπτωσης β, όπου η σύμβαση λύεται συναινετικά.

Β. Αποκλεισμός από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο

ΙΣ, Απογραφείς Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, Τομεάρχες Απογραφής Κτιρίων και Απογραφείς Πληθυσμού-Κατοικιών αποκλείονται από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο και τη δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ, όταν η συνεργασία καθίσταται, κατά την κρίση της ΕΛΣΤΑΤ, αδύνατη σε μόνιμη βάση.

Οι ΙΣ που αποκλείονται από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο ενημερώνονται για αυτό και για τους λόγους αποκλεισμού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Τμήμα Εξωτερικών Συνεργατών-Ερευνητών της ΕΛΣΤΑΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει για επικοινωνία στην αίτησή τους.

Έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν αντιρρήσεις κατά της απόφασης αυτής εντός πέντε (05) ημερολογιακών ημερών από την ενημέρωσή τους. Οι αντιρρήσεις τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: synergates@statistics.gr και πρέπει να περιλαμβάνουν, όλους τους λόγους για τους οποίους ο ΙΣ αντιτίθεται στην απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένο αίτημα. Εφόσον οι αντιρρήσεις γίνουν δεκτές ο αποκλεισμός αίρεται. Η σχετική άρση λειτουργεί μόνο για το μέλλον.

Ενδεικτικά, λόγους μόνιμου αποκλεισμού αποτελούν:

α. Παραβίαση στατιστικού απορρήτου

ΙΣ που αναθέτει τη συμπλήρωση μέρους ή όλων των ερωτηματολογίων που του έχουν δοθεί σε τρίτους, αφήνει τα ερωτηματολόγια στην κατοχή οποιουδήποτε άλλου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παραβιάζει το στατιστικό απόρρητο των στοιχείων, αποκλείεται από τη δυνατότητα να συμμετέχει σε οποιοδήποτε Μητρώο.

β. Παραβίαση προσωπικών δεδομένων

ΙΣ που δεν τηρεί τους κανόνες διαχείρισης προσωπικών δεδομένων ή με οποιονδήποτε τρόπο παραβιάζει τη διαθεσιμότητα, ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζεται για λογαριασμό της ΕΛΣΤΑΤ αποκλείεται από τη δυνατότητα να συμμετέχει σε οποιοδήποτε Μητρώο.

γ. Πλαστογράφηση, Παραποίηση, Αλλοίωση στοιχείων έρευνας

ΙΣ που πλαστογραφεί, παραποιεί, αλλοιώνει ή με οποιονδήποτε τρόπο παρεμβαίνει σε ερωτηματολόγιο με τρόπο που δεν προβλέπεται, αποκλείεται από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο.

δ. Ψευδής υπεύθυνη δήλωση ποινικού μητρώου

ΙΣ που δηλώνει ψευδώς ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ποινικό αδίκημα αποκλείεται από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο.

ε. Ανάρμοστη συμπεριφορά

ΙΣ που επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την ΕΛΣΤΑΤ αποκλείεται από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο.

Ενδεικτικές περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς: Υβριστική/ειρωνική συμπεριφορά/απειλές προς πολίτες, υπαλλήλους κλπ., πρόκληση διοικητικού κόστους με συνεχείς αναφορές, αιτήματα κ.α. που δεν αφορούν στη διεκπεραίωση του έργου του, διατάραξη της σχέσης συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ.

στ. Ανεπαρκής ανταπόκριση στο έργο

ΙΣ που υπαιτίως δεν ανταποκρίθηκε με επάρκεια στο έργο που ανέλαβε αποκλείεται από τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε Μητρώο.

Ενδεικτικές περιπτώσεις ανεπαρκούς ανταπόκρισης στο έργο: σοβαρή παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα ή τις παραμέτρους διεκπεραίωσης της έρευνας, παραβίαση των υποχρεώσεων επαγγελματικού απορρήτου που προκύπτει από τη συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, διακινδύνευση ή πρόκληση βλάβης στο κύρος της Υπηρεσίας, διάδοση ανυπόστατων χαρακτηρισμών για το έργο της ΕΛΣΤΑΤ, διακινδύνευση ολοκλήρωσης της έρευνας, μη ανταπόκριση στις προσπάθειες επικοινωνίας της Υπηρεσίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις αποκλεισμού κατά τα ανωτέρω, αυτός πραγματοποιείται ανεξαρτήτως τυχόν συντρέχουσας αστικής, ποινικής και διοικητικής ευθύνης, ενώ τυχόν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί καταγγέλλονται από την ΕΛΣΤΑΤ λόγω παραβίασης των όρων τους από τον ΙΣ και η σχέση λύεται με αποκλειστική υπαιτιότητα αυτού.

ΙΔ. Λήξη συνεργασίας

Η σύμβαση του ΙΣ με την ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς από την ΕΛΣΤΑΤ ή τον ΙΣ ή να λυθεί συναινετικά.

Οι καταγγελίες και οι συναινετικές λύσεις των συμβάσεων αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Α. Καταγγελία από την ΕΛΣΤΑΤ

Γίνεται σε κάθε περίπτωση ουσιώδους παραβίασης της σύμβασης από τον ΙΣ ή σε περιπτώσεις όπου η συνεργασία καθίσταται αδύνατη με υπαιτιότητα του ΙΣ ή για λόγους αντικειμενικούς.

Ενδεικτικές περιπτώσεις καταγγελίας:

        Ο ΙΣ δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στο έργο που έχει αναλάβει ή παραβιάζει τη σύμβασή του.

        Ο ΙΣ επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά.

        Ο ΙΣ παραβιάζει το στατιστικό απόρρητο των στοιχείων ή τα προσωπικά δεδομένα των ερευνώμενων.

        Ο ΙΣ δηλώνει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία.

Β. Καταγγελία από τον ΙΣ (παραίτηση)

Έχει ως συνέπεια τη μη ολοκλήρωση του έργου. Η σύμβαση λύεται με υπαιτιότητα του ΙΣ και δεν αποζημιώνεται το μέρος του έργου που έχει ολοκληρωθεί.

Γ. Συναινετική λύση της σύμβασης

Τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν ότι λύουν από κοινού τη μεταξύ τους σύμβαση.

Ενδεικτικές περιπτώσεις συναινετικής λύσης της σύμβασης:

        Ο ΙΣ δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα που του έχει ανατεθεί για λόγους που δεν ανάγονται στο πεδίο ευθύνης του.

        Ο ΙΣ κατά τη διάρκεια ένταξής του στο Μητρώο αποκτά ιδιότητα υπαλλήλου σε δημόσιο φορέα.

ΙΕ. Προσωπικά δεδομένα

Κατά τη συνεργασία των ΙΣ με την ΕΛΣΤΑΤ θα λάβει χώρα επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων και ειδικότερα:

Χρήση, αποθήκευση, διαβίβαση, δημοσιοποίηση, κ.λπ. των προσωπικών δεδομένων που παρέχουν στην ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο μητρώο ΙΣ και της σύναψης σχετικής σύμβασης. Η επεξεργασία θα γίνει για τους σκοπούς που απορρέουν από τη σύμβαση και την ισχύουσα νομοθεσία, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία εννόμων συμφερόντων της ΕΛΣΤΑΤ (π.χ. αποθήκευση δεδομένων επικοινωνίας και ιστορικού εκτέλεσης της σύμβασης, διαβίβαση δεδομένων σε δημόσιους φορείς για ασφάλιση, φορολογία κ.λπ., ανάρτηση πινάκων κατάταξης και αποφάσεων ορισμού στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ περίληψης της σύμβασης και όλων των σχετικών εγγράφων κ.λπ.).

Η ΕΛΣΤΑΤ θα λάβει όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα προστασίας, ώστε να προστατεύσει τα παρασχεθέντα δεδομένα από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία.

Υπεύθυνος επεξεργασίας είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Τα δεδομένα θα τηρηθούν τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται από τη νομοθεσία και σύμφωνα με την Πολιτική Διατήρησης Αρχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ΙΣ φέρει τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό ΕΕ 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (GDPR) και τον νόμο 4624/2019.

ΙΣΤ. Δημοσιότητα:

Στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ αναρτώνται:

α) Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Ένταξη στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών και οι Κανόνες Επιλογής, Τοποθέτησης και Ανάθεσης Μονάδων Ερευνών,

β) Οι πίνακες κατάταξης των ΙΣ. Η σειρά των ονομάτων εμφανίζεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων, κατά έρευνα, δηλωθέντα Δήμο προτίμησης και τυχαίο αριθμό κατάταξης.

γ) Οι αποφάσεις ορισμού, τροποποίησης και συμπλήρωσης ΙΣ, για όσους ΙΣ επιλέγονται να αναλάβουν μονάδες έρευνας.

δ) Η αίτηση που υποβάλλεται από τους υποψήφιους ΙΣ, στην οποία έχουν πρόσβαση χρησιμοποιώντας τον κωδικό που τους είχε δοθεί με την υποβολή ή τροποποίηση της αίτησής τους.

 

 

 

Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

 

Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος

-    

 

-    

 

-    

 

-    

    

-